Politika

Borel: Srbi da se vrate u institucije Kosova, Priština da poštuje obaveze

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel pozvao je Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, a kosovske vlasti da odmah produže proces preregistracije vozila i obustave svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavio je Borel.

Borel je na Tviteru objavio da je u subotu uveče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da je pozvao obe strane da se suzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu nove tenzije.

On je, kako je navedeno u saopštenju, ocenio da nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru Dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ugrožavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire.

„Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija. Povlačenje kosovskih Srba iz institucija na Kosovu nije rešenje za aktuelne sporove i može dodatno da eskalira tenzije na terenu“, naveo je Borel.

Borel je pozvao Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju.

„Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga“, naveo je Borel.

Prema njegovim rečima, EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da Zajednicu treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, naveo je Borel.

Istakao je i da je odgovornost obe strane da obezbede mir i stabilnost. „Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice“, kaže.

„U bliskoj saradnji sa NATO/KFOR-om i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) je spremna da obezbedi stabilnost na terenu na Kosovu“, naveo je Borel i dodao da će EULEKS i KFOR nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog i sigurnog okruženja u skladu sa svojim mandatima.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu, zaključio je Borel.

Podsećamo, predstavnici Srba sa Kosova doneli su odluku posle sastanka u Zvečanu da se Srbi povuku iz svih prištinskih institucija – skupštine, vlade, lokalnih samouprava, sudstva, tužilaštva i policije. Komandanti policije sa severa Kosova su javno skinuli svoje uniforme uz poruku “dosta je bilo”.