Politika

Borelj: Sporazum nije potpisan ali mora da bude primenjen, postoji kalendar

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu da u Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga, ali da su se obe strane složile da njegova izjava data nakon sastanka predstavlja „njihovu posvećenost tome da u potpunosti ispune obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma i aneksa za njegovu primenu”.

„Naglasio bih da će dogovorene odredbe biti inkorporirane u integralni put ka EU, za Srbiju kroz Poglavlje 35 njenog pregovaračkog poglavlja, a za Kosovo kroz Specijalnu grupu za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan pokazatelj njihove posvećenosti putu ka EU i mi ćemo pažljivo pratiti primenu. Države članice su istakle svoju podršku i u tom smislu ja pokrećem taj proces”, naveo je Borelj.

Na pitanje novinara da li Srbija ima obavezu da primeni sve, uključujući član 4 koji predviđa da neće kočiti članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Žozep Borelj odgovara da dogovor mora da bude primenjen i da će imati neku vrstu kalendara, piše N1.

„Taj kalendar zahteva da svaka strana ispuni svoj deo. Ne počinjete da gradite kuće od krova ka temelju, već izgradnjom najhitnijih stvari. Neke od tih stvari su vrlo, vrlo hitne. Jasno sam rekao da je u Aneksu jasno navedeno da se Kosovo obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština. Postoje brojne obaveze i mi ćemo pažljivo pratiti kako ih obe strane ispunjavaju. Sve one su integralni deo dogovora”, kazao je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu u Ohridu dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić, međutim, insistira da nije ništa potpisao, niti je prihvatio sve, kako to tvrde evropski zvaničnici, tako da ipak neće implementirati sve što je predviđeno sporazumom.

Glavni urednik lista „Nova” Ranko Pivljanin ocenio je jutros za N1 da predsednik na pitanju dogovora oko Kosova pokušava da dokaže da je „malo trudan što medicina ne poznaje”.