Politika

Brnabić: Srbija će učestvovati na Samitu za demokratiju u Vašingtonu

Foto: FoNet

Foto: FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će Srbija u decembru učestvovati na Samitu za demokratiju u Vašingtonu, koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden 9. i 10. decembra.

Ana Brnabić, koja je u Parizu prisustvovala obeležavanju 75. godišnjice Uneska, kaže da je dobra vest što je Srbija pozvana na Samit za demokratiju, ali ističe da nema razloga za euforiju, prenosi RTS.

„Predsednik Aleksandar Vučić će učestvovati onlajn. Dobili smo pozivnicu, što govori o svom licemerju i besmislenosti kritika i u zemlji i iz regiona“, ističe premijerka.

Ambasador SAD Entoni Godfri je 9. novembra rekao da Srbija neće biti pozvana na Samit za demokratiju. Prvenstveno je portal Politiko, pozivajući se na izvore, preneo da Srbija, BiH i Kosovo neće biti pozvani u Vašington.

Podsetimo, Brnabić je na obeležavanju 75. godišnjice Uneska u Parizu istakla da je srpska baština na Kosovu i Metohiji od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine. Takođe je rekla da „Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji“.

Portparol ambasade SAD: Radujemo se učešću Srbije na Samitu za demokratiju

Portparol ambasade SAD u Beogradu je izrazio zadovoljstvo što će se Srbija priključiti Bajdenovom Samitu za demokratiju.

„SAD cene partnerstvo sa Srbijom i radujemo se njenom učešću na Samitu. To će omogućiti da se dodatno afirmiše posvećenost Srbije reformama radi pridruživanja EU, kao i posvećenosti SAD i njenih partnera da naglase svoju posvećenost jačanju demokratije i ‘kod kuće’ i u inostranstvu“, navodi se u izjavi.