Politika

Brnabić: ZSO, pa nastavak pregovora – to je stav Srbije i zapadnih partnera

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd uvek spreman za razgovore sa Prištinom, ali da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

Brnabić je na Svetskom samitu vlada u Dubaiju naglasila da je Srbija pokazala u kojoj meri je spremna za dijalog i koliko je tolerantna i fleksibilna kako bi održala stabilnost, istakavši da je krajnje vreme za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, prenela je vlada Srbije.

„Ovaj put želim da zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji je to potpisano 2013. i 2015. godine i onako kako smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu, rekla je ona, dodavši da se zna šta je potpisano i šta mora biti implementirano, bez obzira na to šta kaže Aljbin Kurti“, rekla je ona.

Premijerka je izjavila i da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, a Srbija jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije, sa domaćim rešenjem za superkompjuter.

Prema njenim rečima, bile su ukupno 1.084 prijave za nagrade, a srpsko rešenje je izabrano kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od svih prijavljenih.

Vlada Srbije je, kako je ukazala, jedna od retkih vlada na svetu koja je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno-tehnološkim parkovima, fakultetima i naučnim institutima.

„Ponosna sam na ono što smo kao država uradili u poslednjih nekoliko godina i na ono što smo mi danas prikazali ovde. Mislim da je to razlog zašto smo pozvani da učestvujemo na panelu na temu toga kako će izgledati budućnost, kako je možemo definisati i kako to u stvari izgleda u okviru ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine“, objasnila je premijerka.

Ona je prenela da je jedna od ključnih stvari koja je mogla da se čuje na Svetskom samitu to da tehnologija determiniše uspešnost jedne zemlje, ističući da smo mi to prepoznali i da smo rame uz rame sa najnaprednijim zemljama sveta.

Istovremeno, Brnabić je izrazila očekivanje da će tokom ove godine biti završeni pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što bi za Srbiju bilo veoma značajno.