Politika

CINS: Lažni donatori SNS-a davali izjave, a tužilaštvo odustalo od slučaja

Boom93/arhivska fotografija

Boom93/arhivska fotografija

Službena beleška Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donosi svedočenja ljudi koji su SNS-u služili kao lažni donatori, a iako je sve ukazivalo na organizovanu šemu nezakonitog finansiranja, Tužilaštvo je od slučaja odustalo, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Službena beleška pokazuje da je, iako je najmanje 135 donatora prvo uplatilo novac na svoj račun pa ga prebacilo na račun SNS-a, policija je uzela izjave od devetoro – i to onih za koje se sumnjalo da su bili i primaoci socijalne pomoći, piše CINS.

Donacije su neke od njih koštale socijalne pomoći, navodi ovaj portal.

Baner Boom93 Android aplikacija

Beleška je nastala nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije, zbog sumnji na nelegalno finansiranje SNS-a, Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS), podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu, o čemu je BIRN pisao 2017. godine.

U izveštaju piše da su neki od donatora SNS-a bili primaoci socijalne pomoći, kao i da je 135 donatora na svoje račune uplatilo po 40 hiljada dinara koje su odmah prosledili stranci. Agencija je sumnjala i da donacije „potiču iz nelegalnih aktivnosti, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca”, piše CINS.

Neki od donatora sa kojima su policajci razgovarali su potvrdili ove sumnje, navodi portal.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je Tužilaštvo trebalo da proveri odakle potiče novac koji su donatori uplaćivali.

„Čini se da do te tačke Tužilaštvo u istrazi nije došlo, čak ni u situacijama kada je i samo imalo sumnje u to da su zvanični davaoci priloga dobili novac od nekog drugog”, rekao je on.

Nakon svega, Tužilaštvo je saopštilo prošle nedelje da je donelo odluku da ne pokrene krivični postupak, bez obzira što neki od donatora nisu davali svoj novac.

Naime, još u novembru 2018. godine, kada je Agencija dostavila dopunu, nastupila je relativna zastarelost, a kada je policija dostavila svoj izveštaj nastupila je i apsolutna zastarelost.

Ceo tekst pročitajte OVDE.