Politika

Da li će Tomislav Nikolić dobiti još jedan “mandat” za život u predsedničkoj rezidenciji?

Youtube screenshot/N1

Youtube screenshot/N1

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, uprkos tome što već pet godina nije šef države, i dalje živi na teretu poreskih obveznika, građana Srbije, u u vili na Dedinju, predsedničkoj rezidenciji.

Imajući u vidu da se te privilegije odrekao predsednik Srbije, Aleksandar Vučič, odnosno da je nedavno osvojio još jedan predsednički mandat, pretpostavlja se da će Tomislav Nikolić, bivši radikal i najbliži saradnik osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, na teretu građana, još pet godina nastaviti da živi u vili, za šta se iz budžeta izdvaja oko pet hiljada evra mesečno piše Danas.

Zbog čega građani Srbije plaćaju “raskalašan” život Tomislava Nikolića, pitanje je koje ponekad ističu čak i tabloidi i mediji koji nedvosmileno rade u interesu Aleksandra Vučića, odnosno desetogodišnje vlasti Srpske napredne stranke.

Baner Boom93 Android aplikacija

Podsetimo, Vlada Srbije donela je u novembru, 2018. godine, Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom se zgrada u Užičkoj ulici 23, određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Tomislava Nikolića, i prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje.

Time je produžen život bivšeg predsednika u vili na deset godina. Da li će u njoj ostati i narednih pet godina, odnosno da li će se njegov boravak produžiti i dostići 15 godina, za sada izgleda izvesno.

S druge strame, o aktivnostima Nikolićeve kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, kojom upravlja, za šta dobija platu, odnosno sredstva za servisiranje rada svih zaposlenih, prostorija i tekućih troškova, takođe, iz budžeta, od poreskih obveznika i građana Srbije, javnost, takođe, nije obaveštena.

Na internet portalu ove kancelarije izveštava se redovno o sastancima, ali u tišini, tako da samo posetioci tog sajta mogu da vide šta Tomislav Nikolić radi.

Reč je uglavnom o susretima sa ambasadorima te dve države i ređe sa predstavnicima kompanija. Izveštava se redovno i kada bivši predsednik dobije rođendanske čestitke od zvaničnika Kine i Rusije.