Politika

Dačić: Čeka nas težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu

FOTO: Youtube screenshot/Al Jazeera Balkans

FOTO: Youtube screenshot/Al Jazeera Balkans

Ivica Dačić posle izbora za ministra spoljnih poslova kaže da mu je ova funkcija kao da se vratio kući. Sada nema mnogo razlike između spoljne i unutrašnje politike, svaka spoljna tema je i unutrašnja, istakao je Dačić koji je dodao da moramo da imamo težak diplomatski hod, a da ostanemo na pravom putu.

Spoljnopolitički kurs Srbije na meti je pritisaka svih svetskih sila otkako je počeo rat u Ukrajini. Koji su izazovi pred državom, kakvi će biti odgovori Beograda na uslovljavanja i ucene?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je govorio da se čovek bori da ostvari ono što je projektovao kao cilj, nekome funkcija ništa ne može da donese, a nekom i neke funkcije koje nisu toliko važne donesu prostora za političko delovanje.

„Meni je ova funkcija kao da sam se vratio kući, sve ljude poznajem koji rade u Ministarstvu spoljnik poslova. Sada nema mnogo razlike između spoljne i unutrašnje politike, svaka spoljna tema je i unutrašnja“, istakao je Dačić.

Govoreći o tablicama i potezima Prištine, Dačić kaže da je sve pitanje koliko je neko sa Zapada rešen da to što verbalno zapreti i sankcioniše.

„Priština ne oseća strah zato nema napretka u dijalogu, time se otvaraju vrata za jednostrane korake. Ovo sa tablicama je samo jedna od jednostranih odluka – proglasili su jednostrano nezavisnost, formirali vojsku jednostrano, ne primenjuju Briselski sporazum jednostrano“, podseća šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, oni žele da idu logikom, ako ova mera prođe onda bi to značilo da su Srbi priznali mere nezavisne države, to su sve stvari koje Priština radi već deset godina, njima sada i tablice smetaju.

Još jedan izazov je pred Beogradom narednih dana, kada je reč o južnoj pokrajini. Irska bi mogla da pokrene proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope. Za prijem je potrebna dvotrećinska većina i za Beograd je situacija nepovoljna.

Dačić je juče razgovarao sa ambasadorkom Srbije u SE Aleksandrom Đurović.

„Mi najlošije stojimo u Evropi kada je reč o državama koje podržavaju nezavisnost Kosova, moguće je da dođe do izglasavanja ove odluke. Procedura je dosta komplikovana, i ta procedura nije otpočela. Predsedavajući ima pravo da pokrene određena pitanja, Irska je predsedavajuća još ove nedelje. Naš cilj je da se to ne pokreće. Nikada se o prijemu nije donosila odluka preglasavanjem, ovo bi bio taj slučaj“, objasnio je Dačić.

Ističe da se Srbija neće predati i da će se boriti do kraja i upitao je šta bi se desilo kada bi drugi regioni u Evropi podneli zahtev za prijem u Savet Evrope.