Politika

Dačić: Ukrajina je kolateralna šteta, Srbija je zauzela ispravan stav

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je danas za Tanjug da je Ukrajina kolateralna šteta podsticanja sa zapada da zarati sa Rusijom, te dodao da je Srbija zauzela ispravan stav, jer je podržala teritorijalni integritet Ukrajine sa jedne, a nije uvela sankcije Rusiji sa druge strane.

Ocenio je da je ovakav stav Srbije jedino racionalno rešenje i da je ovakva odluka potpuno u skladu sa interesima naše zemlje i naroda. Dačić je objasnio da su aktuelni događaji u Ukrajini posledica približavanja NATO snaga Ruskim granicama, zbog čega se Rusija osećala ugroženo i upozoravala da može doći do oružanog odgovora prenosi Euronews.

„Ukrajina je naivno uvučena u konflikt i bolje je bilo da se na vreme pregovaralo sa Moskvom“, zaključio je Dačić i istakao da narodi dve zavađene zemlje ispaštaju zbog tuđih interesa.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prema njegovim rečima u suštini situacije u Ukrajini stoje dva problema, odnos Rusije i Ukrajine i odnos NATO-a prema Rusiji.

Dačić je poručio da zapadne sile gledaju isključivo sopstvene interese, te naglasio da je u interesu zapada da neko ratuje sa Rusijom, ali da to ne budu oni.

S toga, je ocenio da sada nije u interesu EU i NATO-a da pomognu Ukrajini, kao i da se neće umešati u rat između dve zemlje, te zaključio da do Trećeg svetskog rata neće doći, već će se sve završiti na lokanom nivou.

Doneli smo najbolju moguću odluku

Kada je reč o stavu Srbije o situaciji sa Ukrajinom Dačić kaže da su on i Vučić bili saglasni u donošenju odluke na Savetu bezbednosti.

„Doneli smo najbolju moguću odluku da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji koja godinama u nazad zastupa interese naše zemlje i nije uvela sankcije Srbiji kada su to učinile ostale zapadne sile“, naveo je Dačić.

Zapad je vršio pritisak da se Srbija što pre izjasni po pitanju Ukrajne, kaže Dačić, iako je Americi trebalo dve godine da iznese stav u Drugom svetskom ratu i da odluči da li staje na stranu Hitlera ili Čerčila.

Kako kaže predsednik skupštine, Srbija i da je uvela sankcije Rusiji, ne bi imala garanciju da će postati član Evropske unije, niti da će se stav zapadnih zemalja po pitanju Kosova promeniti.