Politika

Dačić: Važno je da referendum o promeni Ustava uspe

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se promena Ustava u opoziciji koristi za pregrupisavanje uoči izbora, ali da bi za gradjane bilo važno da referendum 16. januara uspe.

Dačić je na televiziji Pink rekao da je odluka o promeni Ustava već doneta i da se ne može sada naknadno menjati, a odnosi se isključivo na pravosudje u delu o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami gradjani.

Dačić je ocenio da bi njemu koji je u parlamentu, trebalo da odgovara da referednum ne uspe i da poslanici nastave da biraju.

„Ispada da parlament želi sam sebe da razvlasti. A političari i vlada treba da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve gradjane“, rekao je Dačić i dodao da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Dačić je istakao da je jasno definisano šta se menja i da nema reči o preambuli o Kosovu, te da se u javnosti ta tema zloupotrebljava.

„Imamo sa jedne strane grupe koje kao brane Ustav, a i onu opoziciju okupljenu oko Djilasa od kojih neke ne zanima pa će da bojkotuju, a neki će da glasaju protiv“, rekao je Dačić i to ocenio kao pregrupisavanje opozicije.

Dodao je da ima narodnih poslanika koji su protiv promena, i naveo Vladimira Djukanovića i Tomu Filu koji javno govore da će glasati protiv, ali je objasnio da oni za to imaju pravnu argumentaciju, dok je teza o promeni preambule navodjenje ljudi na progrešno mišljenje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend