Politika

Danas: U igri za predsednika Skupštine Srbije tri imena

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Aprilskim parlamentarnim izborima se nazire kraj, s obzirom da je Socijalistička partija Srbije odustala od ponovnog prigovora na peti krug izbora u Velikom Trnovcu.

Očekuje se da će Republička izborna komisija ovih dana, kada prođe rok za žalbe, dodeliti mandate poslanicima budućeg saziva, a da će najkasnije do kraja jula Srbija dobiti novi konstituisani parlament.

Još je neizvesno ko će biti novi predsednik Skupštine Srbije. Sagovornici Danasa iz dosadašnje vladajuće većine ponavljaju da odgovor ko će biti novi predsednik parlamenta zna isključivo i jedino Aleksandar Vučić, ali da se u kuloarima vlasti spominju tri imena.

Mogući kandidati za predsednika Skupštine Srbije su Ivica Dačić, Ana Brnabić i, kao najveće iznenađenje, Elvira Kovač, funkcionerka Saveza vojvođanskih Mađara i dosadašnja potpredsednica Skupštine Srbije.

Sagovornici Danasa tvrde da postoji velika i realna mogućnost da Elvira Kovač zaista nasledi Dačića na mestu prvog čoveka parlamenta. Podsećaju da je Vučić odmah po završetku izbora, ali i u inauguracionom govoru tvrdio da će buduća vlast biti multietnička, a nagoveštavao je i formiranje vladajuće većine sa Savezom vojvođanskih Mađara.

I SVM Ištvana Pastora nagoveštavao je da će biti deo vlasti, ali da, kao i do sada, traže samo mesto državnih sekretara u vladi. Ni SNS, ali ni SVM nije spominjao neko važno mesto u zakonodavnoj vlasti, ali kako navode sagovornici Danasa, zašto po analogiji sa pokrajinskom skupštinom ne bi i parlament Srbije na svom čelu dobio manjinskog predstavnika.

Tim pre što je Elvira Kovač poslanica u Skupštini Srbije već petnaest godina, što je predsednica odbora za evropske integracije, ali i član mnogih drugih odbora i parlamentarnih delegacija. Od nedavno je i potpredsednica Skupštine Saveta Evrope, a dve godine je bila i predsednica Komiteta za jednakost i nediskrimaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ono što je važno Vučiću to je što je Kovačev tolerantna, smirena, ali i odlučna, jer je to najbolja preporuka za prvog čoveka, tj. prvu ženu Skupštine Srbije, koja ispred sebe ima 250 individua.

„On ima na umu sednice parlamemnta koje je ona vodila i koje su odisale razumevanjem, čak i kada je delila opomene. Sve je prolazilo bez tenzija, svađa i kažnjavanja i trošenja nepotrebne energije. Takav pristup je Vučiću bitan, jer on zna da atmosfera u parlamentu sa dolaskom opozicije neće biti svakako ista i da je potrebna osoba koja ume da balansira“, ističe sagovornik Danasa i podseća da je Elvira Kovač nedavno gurnuta u prvi plan i to ne slučajno, kada se govorilo da je Kosovo podnelo zahtev za prijem u članstvo Saveta Evrope.