Politika

Delegacija EU: Nema planova za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji

Evropska Unija
foto/ ilustracija/ EU pixabay
Nema sankcija Evropske unije protiv Srbije i nema planova za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji, poručuju iz Delegacije EU u Beogradu, reagujući na različite informacije i izjave u domaćoj javnosti.

Kako je FoNetu rečeno u Delegaciji, “sankcije EU, povodom ruske invazije na Ukrajinu, usmerene su na dve zemlje koja su jasno odgovorne za to, Rusiju i Belorusiju, kao i na određeni broj pojedinaca i kompanija u ovim zemljama“.

Prema objašnjenju Delegacije, „ove sankcije su usmerene na one koji su odgovorni za rat i za cilj imaju da osakate sposobnost predsednika Putina da finansira invaziju Ukrajine”.

“Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve zabrinutosti koje bi mogle da se odnose na primenu restriktivnih mera”, naglašavaju u Delegaciji EU.

Podsećaju da je EU jačala podršku u oblasti energetske bezbednosti, obezbeđivanjem sredstava za investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, da bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva, pomogla bolja integracija energetske mreže i pristup energiji iz više izvora.

Kako ističu u Delegaciji, “početak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine, za koji EU obezbeđuje bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra, važan je zajednički korak EU i Srbije ka obezbeđivanju i diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom”.

“U bliskom kontaktu sa Sekretarijatom Energetske zajednice, takođe pratimo i situaciju cena i dimenziju sigurnosti snabdevanja u regionu”, dodaju u Delegaciji i zaključuju da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu radi na ublažavanju uticaja rata na njihove ekonomije i društva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend