Politika

Demostat: Suspenzija pregovora EU sa Srbijom bi dovela do pada rejtinga SNS

Foto: Envato elements/ilustracija
Pad popularnosti Srpske napredne stranke, koji je zabeležen i na aprilskim izborima, sigurno bi bio nastavljen i ukoliko bi Evropska unija suspendovala pregovore sa Srbijom i uvela joj neku vrstu sankcija, ocenio je u danas objavljenoj analizi beogradski istraživačko-izdavački centar Demostat.

„Iako se s pravom može reći da Srbija poslednjih godina tapka u mestu kad je reč o evropskim integracijama, u slučaju zamrzavanja pregovora, Srbija bi izgubila kredibilitet i reputaciju kao prva zemlja kojoj su pregovori zvanično suspendovani“, navodi Demostat u analizi na svom sajtu.

Po njihovim navodima, velika je šansa da bi reforme započete u okviru pristupanja EU bile prekinute, dok bi pretpristupni programi pomoći za Srbiju bili zatvoreni.

„To bi se negativno odrazilo na investicije i donacije iz EU, zemalja članica EU, ali i na strane kompanije koje već posluju u Srbiji, a kao posledica svega došlo bi i do ekonomskog pada, gubitka radnih mesta u trenutku neizvesne ekonomske situacije u celom svetu kao posledice rata Ukrajini“, dodaje se u tekstu.

Ocenili su da bi, za razliku od uvođenja sankcija Rusiji, koje bi kratkoročno dovele do pada podrške vladajućoj stranci i njenom predsedniku, izolacija od strane Zapada bi srednjoročno i dugoročno oslabila ne samo vladajuću stranku i njenog predsednika, već bi nanele ogromnu štetu ekonomiji zemlje i dovele bi do drastičnog pada ličnog standarda građana.

Ukoliko bi došlo do prekida pregovora i eventualnog uvođenja sankcija Srbiji od strane EU, Demostat smatra da bi u tom slučaju SNS na srednje i duže staze doživeo značajan pad podrške.

„Pad podrške bi se najviše osetio među populacijom od 19 do 30 godina, kao i među glasačima srednje dobi, srednjeg i višeg obrazovanja u gradskim i prigradskim sredinama. Taj proces bi bio najsporiji kod najstarijih penzionera i u ruralnim područjima“, piše Demostat.

Moguća zapadna izolacija i ekonomske sankcije iz EU, kako su ocenili, stvorile bi potencijal i za nezadovoljstvo i socijalne nemire, a opozicija, koja se vratila u parlament, mogla bi da dobije veću vidljivost i institucionalno delovanje i u takvom scenariju bi mogla da ostvari dodatni rast popularnosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend