Politika

Đilas: Nisam trojanski konj, ali ponekad osetim da sam ispao magarac

FOTO: N1 screenshot
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za N1 da očekuje da u Beogradu budu raspisani novi izbori, ali da će oni pre biti u martu sledeće godine, nego u decembru ove, kako se ranije govorilo.

O tome da li je vredeo razgovor sa Vučićem, s obzirom da su od tada odnosi u opoziciji ponovo pogoršani, lider SSP-a kaže da jeste. „Apsolutno je vredelo, jer ako dođemo do novih izbora i ako na taj način doprinesem da se zaštiti volja mojih sugrađana u Beogradu. Mislim da su ti odnosi bili neiskreni sa mnogih strana i pre ovoga, ovo je iskorišćeno samo kao povod“, rekao je. Gost N1 navodi i da ne smatra da je „trojanski konj“ u opoziciji.

„U razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i u njegovim nastupima, on je rekao da je spreman za nove izbore, da je pitanje legitimiteta ko ima više glasova jeste bitna stvar i što se tiče SSP-a, mi smo počeli pripreme za te izbore, koje očekujem pre u martu sledeće godine, nego u decembru ove“, rekao je Đilas za N1.
Na pitanje zašto veruje Vučiću da će biti tih izbora, jer nikakve garancije nisu date, Đilas kaže:

„Nije u pitanju verovanje, nego očekivanje. Velika je razlika. Kada verujete, onda ste sigurni u to 100 posto, a kad očekujete, svesni ste da to ne mora da se desi. Ja mislim da je najvažnije što bi novi izbori bili dobri i za Beograd i za Srbiju, kao i za demokratiju… U činjenici da neko ko dobije 70.000 manje od opozicionih stranaka, nije normalno da vrši vlast i da je to jedna politička kriza koja se rešava političkim razgovorima“, ocenjuje Đilas.

O tome da li je vredeo razgovor sa Vučićem, s obzirom da su od tada odnosi u opoziciji ponovo pogoršani, lider SSP-a kaže da jeste.

„Apsolutno je vredelo, jer ako dođemo do novih izbora i ako na taj način doprinesem da se zaštiti volja mojih sugrađana u Beogradu. Mislim da su ti odnosi bili neiskreni sa mnogih strana i pre ovoga, ovo je iskorišćeno samo kao povod“, rekao je.

Dodaje da trenutna atmosfera nije normalna.

„Morate da imate u vidu da je pred celim svetom ogroman izazov, sa svim posledicama rata u Ukrajini. U toj situaciji je odgovornost ključna stvar. Mi koji se bavimo politikom treba da pokažemo odgovornost i da malo prestanemo da se bavimo politikom, da pričamo samo o sebi, nego da malo građani budu u prvom planu“, kaže.

Na Vučiću je, ponavlja, odgovornost da uradi ono što je obećao.

„On čovek vlada autokratski, mi nemamo više institucije… a moje opozicione kolega su govorili da treba sačekati te iste institucije da donesu odluke… Ja sam čovek najnapadaniji u javnosti, koji je prošao pakao, i ja mislim da je krajnje vreme da pokušamo da vratimo ovu zemlju u normalu, da se prestane sa takvim načinom komunikacije, da pokušamo da pred ljude u zemlji izađemo sa idejama, kako ćemo da rešimo krizu, kako ćemo se grejati. I ako neko treba da povuče prvi potez, ja sam smatrao da je to moja obaveza kao čoveka koji je najviše satanizovan, dehumanizovan. Ako mi dobijemo malo bolji parlament, ako se mediji malo otvore, da se smanji agresija…“, izjavio je Đilas.

Spreman je, kaže, i da snosi posledice.

„Mesec dana su moje opozicione kolege pričale da treba sačekati institucije za koje smo sami govorili da ne postoje. Te institucije su, gle čuda, stale na stranu vlasti. Za mene politika nije čekanje, nego akcija, delovanje, odgovornost. Ja sam preuzeo tu odgovornost, otišao sam kod Vučića. Ako se smanje te tenzije u društvu, ako dobijemo nove izbore, nešto sam postigao, ako nisam – snosiću posledice“, naglasio je Đilas.

Đilas je najavio i Izbornu skupštinu SSP-a za subotu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ma ako ti je za utehu, i Hrist je u Jerusalem ujahao na magarcu.
    Još možeš i da budeš koristan.

%d bloggers like this:
Send this to a friend