Politika

Đilas: Srbija ne sme da ostane izolovana, u njenom interesu je da sledi politiku EU

Foto: Boom93/M.Veljković – Dragan Đilas, predsednik SSP-a

Foto: Boom93/M.Veljković – Dragan Đilas, predsednik SSP-a

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas izjavio je da se njegov stav o uvođenju sankcijama suštinski ne menja i da ih ne vidi kao rešenje, ali da u interesu Srbije, kada je reč o situaciji u Ukrajini, nije da ostane izolovana od ostatka Evrope.

„Moj stav o sankcijama se ne menja, mi znamo kako to izgleda, imali smo devedesetih tu situaciju, utiču najviše na običnog čoveka i mislim da nisu rešenje. Ali, cela stvar je takva da Srbija ne može da se odvoji od Evrope i zato mislim da je naš interes da se uskladimo sa politikom EU i prihvatimo i one stvari sa kojima se ne slažemo“, kazao je Ðilas na TV Prva.

Ističući da u Srbiji mora da se razmišlja šta je naš interes, Ðilas navodi da sa EU imamo najveću ekonomsku razmenu, a da bez donošenja, kako kaže, mera koje nazivaju sankcijama u Evropi, ne možemo na svetsko tržište kapitala i nećemo moći čak ni obveznice da prodamo.

Baner Boom93 Android aplikacija

Prema njegovim rečima, ekonomske posledice neuvođenja sankcija Rusiji bi bile ogromne.

Ipak, Ðilas smatra da će u Srbiji biti hrane, ali i da će gasa, koji dobijamo iz Rusije, biti i u Evropi bez obzira na sankcije, a da ga i ne bude, nećemo uspeti da uzimamo preko Bugarske i Mađarske, a da ga i te države ne koriste.

„Neutralnost u sukobu velikih sila dobijete ako njima tako odgovara. Trenutno najviše zabrinjava kriza koja će nastupiti u celoj Evropi i koja će se sigurno osetiti i u Srbiji i to više jer smo mi u pet najsiromašnijih zemalja u Evropi i po platama i po BDP-u. Ne mislim da nećemo imati hrane, ali će joj cena porasti i pitanje je da li ćemo imati za izvoz“, kaže predsednik SSP.