Politika

Đilas: Srbija ne sme da ostane izolovana, u njenom interesu je da sledi politiku EU

Foto: Boom93/M.Veljković - Dragan Đilas, predsednik SSP-a
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas izjavio je da se njegov stav o uvođenju sankcijama suštinski ne menja i da ih ne vidi kao rešenje, ali da u interesu Srbije, kada je reč o situaciji u Ukrajini, nije da ostane izolovana od ostatka Evrope.

„Moj stav o sankcijama se ne menja, mi znamo kako to izgleda, imali smo devedesetih tu situaciju, utiču najviše na običnog čoveka i mislim da nisu rešenje. Ali, cela stvar je takva da Srbija ne može da se odvoji od Evrope i zato mislim da je naš interes da se uskladimo sa politikom EU i prihvatimo i one stvari sa kojima se ne slažemo“, kazao je Ðilas na TV Prva.

Ističući da u Srbiji mora da se razmišlja šta je naš interes, Ðilas navodi da sa EU imamo najveću ekonomsku razmenu, a da bez donošenja, kako kaže, mera koje nazivaju sankcijama u Evropi, ne možemo na svetsko tržište kapitala i nećemo moći čak ni obveznice da prodamo.

Prema njegovim rečima, ekonomske posledice neuvođenja sankcija Rusiji bi bile ogromne.

Ipak, Ðilas smatra da će u Srbiji biti hrane, ali i da će gasa, koji dobijamo iz Rusije, biti i u Evropi bez obzira na sankcije, a da ga i ne bude, nećemo uspeti da uzimamo preko Bugarske i Mađarske, a da ga i te države ne koriste.

„Neutralnost u sukobu velikih sila dobijete ako njima tako odgovara. Trenutno najviše zabrinjava kriza koja će nastupiti u celoj Evropi i koja će se sigurno osetiti i u Srbiji i to više jer smo mi u pet najsiromašnijih zemalja u Evropi i po platama i po BDP-u. Ne mislim da nećemo imati hrane, ali će joj cena porasti i pitanje je da li ćemo imati za izvoz“, kaže predsednik SSP.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend