Politika

Državni vrh da omogući da se otkriju i kazne nalogodavci ubistva Ćuruvije

Beograd, 11.4.2021. - Predsednik Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Zeljko Bodrozic i predsednik Udruzenja novinara Srbije Vladimir Radomirovic u prisustvu Verana Matica polozili su vence u Svetogorskoj 35 na mestu gde je 1999. godine ubijen novinar Slavko Curuvija. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
Predstavnici novinarskih udružena odali su danas poštu ubijenom novinaru Slavku Ćuruvije, na mestu gde je pre 22 godine izvršen zločin, istakavši da nismo dočekali pravdu, da nema pravosnažnje presude, i pozvali vrh vlasti da obezbedi da budu kažnjeni nalogadavci i mreža pomagača, jer je "ubisto bilo u organizaciji države".

„Jasno je svima da je surova likvidacija, na žalost, delo naše države. A ta država je do danas bila spremna da, čini mi se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu. Nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su, po meni, zašićeni a Slavka Ćuruviju u poslednih nekoliko godina iznova satanizuju u režimskim medijima a zlikovce proglašavaju herojima“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Kako je rekao, Ćuruvijine kolege i poštovaoci i dalje veruju da je „pravda dostižna i da će kompletna istina o svirepom ubistvu Ćuruvije, u organizaciji naše države, uskoro izaći na svetlo dana“.

On je podsetio da je tužilac, u završnoj reči, naglasio da je „nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti a da je porota bila cela vlada“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je poručio državnim organima, pre svega pravosudju, da ove godine konačno donese pravosnažnu presudu i pozvao „one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna puna istina“.

On ih pozvao da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića, ubistva novinara na Kosovu, od 1998. do 2005., novinara Radio televiziije Srbije u NATO bombardovanju i ubijenih kinsekih novinara u bombardovanju.

„Država mora da pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo slobodno i bezbedno da radimo svoj posao“, rekao je Radomirović.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskim medija Veran Matić je rekao da i dalje postoji „opstrukcija “ kod ovog ubistva jer „i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je je preživela, bilo u institucijama ili neformalnim centrima moći i štiti optužene“.

Kako je rekao, tim aktivnostima se štiti i četvorooptuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, navodeći da je Komisija za rasvetljvanje ubistava novinara više puta insistirala da se „Interpolova poternica realizuje, on locira i privede pravdi u našoj zemlji“.

„Nadam se da se na tome radi“, naveo je Matić, dodajući da pravda neće biti zadovoljena dok svi odgovorni ne budu u zatvoru sa pravoslanžnim presudama sa dugogodišnjim kaznama.

Na mestu gde je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, u prolazu ispred zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je i živeo, predstavnici novinarskih udruženja položili su vence i upalili sveće.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend