Politika

EP: Proširivanje prioriteta, napredak Srbije vezan za sankcije Rusiji

Zgrada EP u Strazburu (Foto: Pixabay)

Zgrada EP u Strazburu (Foto: Pixabay)

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su Preporuku u vezi sa novom strategijom EU za proširenje u kojoj se, podvlačeći da pregovore o članstvu s kandidatima sa Zapadnog Balkana treba pospešiti i okončati do kraja decenije, uz zaključak da je proširivanje snažno oruđe u ratnoj situaciji u Evropi i zato predstavlja geopolitički prioritet Unije.

EP će danas glasati o usvajanju ovog dokumenta o proširivanju.

Tvorac preporuke, poslanik Tonino Picula, u raspravi je naglasio da u situaciji ruske invazije na Ukrajinu proširivanje mora dobiti novi zamah, biti predvidivo i uverljivo, a svaki kandidat za članstvo mora biti ocenjen prema napretku u evropskim reformama, posebno kad je reč o vladavini prava, pravosuđu koje mora biti isto kao i u EU.

Picula je rekao i da bi u pregovorima o ispunjavanju poglavlja trebalo odlučivati kvalifikovanom većinom članica EU, dok bi za konačni završetak pristupnog postupka sve članice Unije morale da se jednoglasno saglase.

On je dodao da je važno da se kandidatima za članstvo otvore fondovi podrške EU čim ispune uslove za neki klaster poglavlja, a ne da ti fondovi budu dostupni tek kad postanu punopravni članovi Unije.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji ocenio je da je EU uvođenjem nove metodologije i klastera, zbirnih srodnih poglavlja, napravila napredak, ali je podvukao i da je za pospešenje proširivanja, kao geopolitičkog prioriteta nužno da postoji politička volja kako članica EU, tako i zemalja na putu ka Uniji.

Neki evroposlanici su u raspravi ocenili da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU, što stoji i u Preporuci, a u nekim amandmanima o kojima će se sutra glasati, traži se da se fondovi EU za Srbiju zamrznu dok Beograd ne usaglasi politiku prema Rusiji s odlukama Unije.

U Preporuci EU se poziva da reformiše proces donošenja odluka kada je reč o proširenju i traži se da se obezbedi da svaka stagnacija ili nazadovanje u procesu reformi u vezi sa EU bude sankcionisano, a svaki održiv napredak nagrađen.

Evroparlamentarci takođe pozivaju zemlje članice da ispune obaveze EU prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i da osigiraju da neće biti zamena za proširenje.

U dokumentu se ističe da bi EU trebalo da dâ prioritet usklađivanju zemalja u procesu pristupanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU.

U tom svetlu, kako se dodaje, trebalo bi ponovo razmotriti sve fondove EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.