Politika

EPP: Države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za EU

Zgrada EP u Strazburu (Foto: Pixabay)

Zgrada EP u Strazburu (Foto: Pixabay)

Najveća grupa u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija (European People’s Party – EPP), kojoj pripada i Srpska napredna stranka, je saopštila da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za Evropsku uniju (EU).

„EU nije samo ekonomska unija – ona je unija zasnovana na vrednostima. Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel.

Juknevičijene, uoči današnje prezentacije izveštaja Evropske komisije koji daje pregled i procenjuje trenutno stanje i napredak koji su ostvarile zemlje koje teže da postanu članice EU, navodi da je proširenje egzistencijalni zadatak za budućnost Evrope.

„Ovo je pitanje bezbednosti kontinenta i ključ za obuzdavanje Rusije. Nema više sivih zona zamrznutih evropskih perspektiva – one su kritično opasne za EU. Proširenje je način na koji zaustavljamo ponavljanje agresivnih režima u našem susedstvu. Međutim, proširenje je dvosmerni proces – EU mora prvo da se reformiše za uspešno proširenje bloka“, navela je ona.

Rangel je istakao da „agresorski rat Rusije protiv Ukrajine baca svetlo na imperijalizam Kremlja u Evropi“.

„Zapadni Balkan bi mogao biti njen sledeći front. Evropske težnje građana su u pitanju. Vlade zemalja kandidata moraju se ozbiljno posvetiti i sprovesti tražene reforme, ali i sama EU mora da se reformiše i pripremi svoje institucije za buduće proširenje”, naveo je Rangel.