Politika

EU ne komentariše američke odluke o Zapadnom Balkanu

Ilustracija / Pixabay
Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Evropska unija ne smatra da treba da komentariše najnoviju odluke američke administracije, da proširi kriterijume za uvođenje sankcija osobama koje destabilišu Zapadni Balkan. Stano je rekao da članice Unije ne razmatraju sankcije prema partnerima u regionu.

Stano je naglasio da „nije EU ta koja treba da komentariše poteze američke administracije, EU ima sopstvenu politiku prema Zapadnom Balkanu, što pokazuje i da je na nedavnom zasedanju šefova diplomatija Unije jedna od ključnih tačaka bilo angažovanje i saradnje EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu“.

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, je time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na odluku američke vlade o kažnjavanju onih koji na Zapadnom Balkanu ugrožavaju stabilnost regiona i da li Unija smera da sličnim potezima utiče na poboljšanje prilika u tom regionu.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je 8. juna uredbu kojom je prošireno dejstvo mera iz 2001. godine za Zapadni Balkan. Uredbom je predviđena mogućnost uvođenja dodatnih sancija „pojedincima koji ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet na Zapadnom Balkanu, ili koje su bile direktno ino umešane u ozbiljno kršenje ljudskih prava“.

Predsedničkom izvršnom uredbom, kako je saopštila Bela kuća, previđeno je i proširenje navedenih kriterijuma u cilju borbe „protiv izazova što su korupcija, il druge akcije kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi“.

Zvaničnik Evropske komisije je istakao da o svojstvenoj politici Unije prema regionu „govori i to što je visoki predstavnik EU Žozep Borel obnovio tradiciju nezvaničnih susreta s vođama sa Zapadnog Balkana i razmatranja tamošnjih prilika i, prema tome, naš angažman s tim područjem je veoma snažan“.

„A neko razmišljanje o sankcijama nije na dnevnom redu EU i svaka odluka o režimu sankcija zahteva jednoglasnost zemalja članica Unije“, zaključio je Stano.

Bela kuća je ranije saopštila da Bajdenova uredba omogućava da se sankcionišu i akteri koji su umešani u „kršenje ili poteze kojim se opstruiše ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom“.

To, prema novoj uredbi, obuhvata i Prespanski sporazum između Grčke i Severne Makedonije iz 2018. godine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Osobama sankcionisanim po Bajdenovoj uredbi, biće zamrznuta imovina u SAD, a američkim državljanima zabranjeno da sa njima obavljaju transakcije. Takođe će im biti „zabranjeno da ulaze u SAD ili da dobiju američku vizu“, saopštila je Bela kuća.

U uredbi piše da Zapadni Balkan „obuhvata teritoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije“.

Bela kuća je saopštila da je „obezbeđenje bezbednosti i političke stabilnosti regiona Zapadnog Balkana u skladu sa rešenošću administracije da promoviše ključne američke bezbednosne interese, uključujući i zaštitu demokratskih institucija“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend