Politika

Euronews: Za koliko godina bi Srbija mogla da otključa vrata EU?

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Od kada se Srbija opredelila za EU perspektivu i od kada je dobila podršku od Evropskog saveta za status kandidata, tokom dve decenije često su se pominjali rokovi za punopravno članstvo.

U poslednje vreme od evropskih i domaćih zvaničnika mogi su se čuti novi datumi, naročito nakon nedavnog Samita EU – Zapadni Balkan, na kojem nijedna država regiona nije napravila konkretan pomak.

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron najavio je pre dve godine da će EU vrata novim članicama otvoriti 2030. godine. Ako govorimo o skorijim izjavama, grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da bi Zapadni Balkan trebalo da postane deo EU do 2033. godine.

Ipak, to su samo predlozi kada bi put koji je počeo odlukom Evropskog saveta 1. juna 2000. godine u Fieri (sve zemlje procesa stabilizacije i pridruživanja označeni su kao „potencijalni kandidati“ za članstvo) mogao da se okonča. Sledeće godine navršiće se tačno 20 godina od EU Samita u Solonu kada je državama Zapadnog Balkana pružena „nedvosmislena podrška za evropsku perspektivu“.

Među političarima i stručnjacima su podeljena mišljenja o tome koliko su datumi koji se pominju realni, a različiti stavovi vladaju i o tome ko postavlja rokove – države kandidati ili EU. Dok mnogi napominju da put do članstva vodi preko reformi, čuju se i glasovi da važnu ulogu igra i geopolitička situacija.

Novu procenu mogućnosti Srbija čuli smo od ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović. Njena izjava dolazi posle Samita u Briselu koji je prošao bez otvaranja novih klastera i pomaka ka članstvu za države Zapadnog Balkana, a na kojem su Ukrajina i Moldavije dobile status kandidata.

Opširnije možete pročitati OVDE.