Politika

Evropski parlament će zatražiti prekid pregovora EU sa Srbijom

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ona ne uvede sankcije Rusiji, navodi se u nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

„Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izveštaja.

O ovom dokumentu poslanici EP raspravljaće na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već jr saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.

RSE podseća da od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU.

Zemlje kandidati za EU bi trebale da progresivno usklade spoljne politike sa politikama Evropske unije, uključujući i sankcije,navodi se u Briselu.

Srbija je jedina država regiona koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usaglasile sve politike sa politikama EU.

Prema Evropskoj komisiji – instituciji koja ocenjuje spremnost jedne zemlje u integracijama, Srbija je spremna da otvori i klaster tri koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Ovaj klaster bi, u principu, trebao da se otvori u decembru ove godine.

Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.