Politika

FAZ: Srbija odustala od evropskih integracija, ne i od evropskih investicija

Izgleda da je Srbija pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića odustala od donedavno ključnog spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji i da sada važi ideologija očuvanja vlasti umesto vezivanja za Zapad, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).
Ilustracija / Pixabay

„Srpska vlada u ekonomskom smislu gleda prema Zapadu, a u političkom prema Istoku. Od članstva u EU kao cilja je odustala pošto i tako nije realan, a uz to bi mogao da ugrozi i njen projekat trajnog očuvanja vlasti. Tako bi mogle da se sažmu ocene mnogih politikologa, diplomata i ambasadora o stanju  toj balkanskoj zemlji“, piše FAZ.

List u komentaru objavljenom na dan parlamentarnih izbora u Srbiji, piše da je ishod tih izbora bio poznat i mnogo pre zatvaranja birališta.

„Tome doprinosi i okolnost da je deo opozicije bojkotovao izbore uz obrazloženje da ne postoje uslovi. Ukazuje se da vlastodršci kontrolišu veći deo medija i da državne institucije i resurse zloupotrebljavaju za svoju pobedu“, piše list.

FAZ, međutim, dodaje da to upotpunjava i činjenica da „spska opozicija zbog razjedinjenosti i nedostatka ličnih kvaliteta odaje sliku jada i bede“.

„Neki, kao na primer bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, pokušavaju da se takmiče sa Vučićem u tome ko je veći srpski nacionalista, dok u slučaju drugih obećanje o borbi protiv korupcije ne uspeva da uveri birače, pošto i sami važe za korumpirane“, piše dnevnik.

Prema pisanju nemačkog lista, da se stav Srbije prema EU poslednjih godina promenio svedoči i odnos Beograda prema američkom predsedniku.

„Ne samo na ekstremno desnim srpskim portalima komentariše se da bi ponovni izbor Donalda Trampa bio nešto najbolje što bi Srbiji moglo da se dogodi. Kada je Tramp prošle godine svog tadašnjeg ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela imenovao za posebnog izaslanika za ‘mirovne  pregovore’ Srbije i Kosova, od 1904. godine svim vlastima lojalan dnevnik Politika trijumfalno je pisao da je Grenel trn u oku EU“, piše FAZ.

Ipak, dnevnik ukazuje da hlađenje odnosa Beograda prema Zapadu ima veze i sa tim da je spremnost mnogih država EU da prime nove članice samo još „deklarativne prirode“ i da proces proširenja Unije jedva da uživa kredibilitet čak i kod proevropske elite na Zapadom Balkanu.

A u slučaju Srbije, dodaje FAZ, „politička orijentacija prema Istoku, uz istovremenu otvorenost za zapadne investicije, ima i drugi razlog.“

„Istinske reforme, pre svega u pravosuđu, mogle bi da ugroze sistem vlasti u Beogradu. Kada bi u Srbiji postojale zaista nezavisna tela za istragu korupcije na najvišem nivou, kao što su pod pritiskom EU stvorena u susednoj Rumuniji, neke od vodećih članova vlade čekala bi vrlo tmurna budućnost. Ali takvih tela nema i zato nemaju čega da se plaše“, konstatuje FAZ.

Izvor: EURACTIV.rs

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend