Politika

Godinu dana Vlade: Servis predsednika Srbije pregurao dve trećine mandata

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

<strong>Vlada Srbije izabrana 28. oktobra 2020. svoju prvu godišnjicu dočekuje usred najjačeg epidemijskog talasa dosad i jednom nogom u izbornoj kampanji koja će formalno početi u februaru. Tada će aktuelna vlada i zvanično postati tehnička, iako od tog epiteta nije daleko još od samog formiranja.</strong>

Prva godišnjica druge vlade Ane Brnabić ujedno je i poslednja, uprkos tome što je čine stranke koje imaju ukupno 230 poslanika u parlamentu, što je apsolutni rekord u posledjnih trideset godina ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Vlada čije je trajanje voljom predsednika Srbije Aleksandra Vučića oročeno na petnaestak meseci po svemu sudeći biće zaboravljena brže nego što je trajalo njeno formiranje, a umesto kao servis građana kabinet Ane Brnabić više je delovao kao servis predsednika Srbije.

Broj mandata koje je na izborima 21. juna prošle godine osvojila Srpska napredna stranka (188 od ukupno 250) omogućavao je Vučićevoj partiji da potpuno samostalno formira izvršnu vlast, što je u teoriji moglo da bude učinjeno još u avgustu, nedugo po konstituisanju novog saziva parlamenta. Ipak, Srbija je dobila novu vladu tek 130 dana nakon parlamentarnih izbora, po čemu je takođe dobila istorijski karakter jer se čekala najduže u poslednjih dvadeset godina.

Kuriozitet izbora aktuelne vlade je da u njoj, posle pune dve decenije, nema „večitog ministra“ Rasima Ljajića. Lider Socijademokratske partije Srbije i apsolutni rekorder po dužini ministarskog staža od uvođenja višestranačja u Srbiji odlučio je da se posveti „jačanju stranke i razvoju njene infrastrukture“,

U novom sazivu Vlade zamenjeno je pet ministara iz redova Srpske napredne stranke, dok se broj ministara članova Socijalističke partije Srbije sa pet u prethodnom sveo na svega dva.

Više informacija možete pročitati OVDE.