Politika

GREKO: Izraditi strategiju protiv korupcije koja bi obuhvatila i predsednika

Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay

Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay

Grupa država protiv korupcije (GREKO), u petom krugu evaluacije koji se bavio organima centralne vlasti i organima za sprovođenje zakona u Srbiji, ocenila je da treba izraditi javnu strategiju za sprečavanje korupcije koja bi eksplicitno obuhvatila lica na najvišim izvršnim funkcijama, što bi uključilo i predsednika, ministre, visoke zvaničnike i savetnike, sa jasnim ciljevima i procenom njihovog ostvarenja.

Da bi se sprečili rizici od sukoba interesa u Vladi, provere integriteta treba da se sprovedu kao deo procedure imenovanja, ističe se u danas objavljenom izveštaju o Srbiji koji je usvojen 25. marta 2022. godine.

„Štaviše, izveštaji o imovini lica na najvišim izvršnim funkcijama (LNIF) treba da sistematski budu predmet značajne kontrole od strane Agencije za sprečavanje korupcije. Iako je nedavno postignut napredak, potrebni su dalji napori da se poveća transparentnost zakonodavnog procesa u vezi sa vladinim inicijativama, posebno u pogledu njihovih koraka zakonodavnog postupka. Na sličan način, potrebna je veća transparentnost u vezi sa kontaktima LNIF sa lobistima, uz širu definiciju lobiranja i redovne izveštaje o kontaktima. Isto tako, na odbijanje zahteva Vlade i administracije predsednika za dobijanje informacija, trebalo bi da postoji mogućnost podnošenja žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što trenutno nije slučaj. Osim toga, s obzirom na nizak stepen krivičnog gonjenja, imunitet koji se daje članovima Vlade trebalo bi da isključuje krivična dela u vezi sa korupcijom“, ukazuje se u izveštaju.

Dodaje se da što se tiče policije, pre svega treba doneti javnu strategiju za sprečavanje korupcije u policiji, zasnovanu na identifikovanim rizičitim oblastima i utvrđenim jasnim ciljevima.

„Takođe treba preduzeti mere za otvoreniju i transparentniju proceduru za imenovanje šefa policije i drugih viših rukovodilaca. Postojeći Kodeks policijske etike treba revidirati, kako bi obuhvatio sve relevantne teme integriteta i bio propraćen praktičnim primerima. Obuka za nove pripadnike i aktivne policijske službenike treba da se zasniva na ovom revidiranom kodeksu i da bude obavezna za sve“, navodi se u izveštaju GREKO.

Ističe se i da zaštitne mere treba da obezbede dovoljno nezavisne i transparentne istrage policijskih pritužbi.

„Konačno, potrebni su dodatni napori da se podstakne uzbunjivanje“, poručuje GREKO.

GREKO preporučuje utvrđivanje pravila koja zahtevaju da se provere integriteta vrše pre imenovanja ministara, radi utvrđivanja i upravljanja mogućim rizicima od sukoba interesa, pre nego što pristupe Vladi.

Takođe, GREKO preporučuje da šefovi kabineta i savetnici (uključujući savetnike predsednika) prođu proveru integriteta kao deo njihovog angažovanja, radi izbegavanja i upravljanja sukobima interesa, da imena i oblast nadležnosti svih savetnika u Vladi i u kabinetu predsednika budu javno i lako dostupni.

„GREKO preporučuje da se za Vladu i administraciju predsednika usvoje i objave strateški dokumenti za sprečavanje korupcije među svim licima na najvišim izvršnim funkcijama, na osnovu procena rizika, zatim jačanje uloge Agencije za sprečavanje korupcije objavljivanjem njenih preporuka i odgovora Vlade i administracije predsednika“, navodi se u izveštaju.

Ističe se i preporuka ove organizacije da „delokrug Zakona o sprečavanju korupcije bude proširen tako da obuhvati sva LNIF, uključujući šefove kabineta predsednika i potpredsednika Vlade, kao i specijalne i vladine savetnike, da se usvoji kodeks ponašanja koji se primenjuje na LNIF, koji obuhvata pitanja integriteta (npr. sukob interesa, kontakte sa lobistima i trećim licima, ograničenja po prestanku radnog odnosa, itd), praćen sankcijama za kršenja i odgovarajućim praktičnim uputstvima, i da se izradi odgovarajući dokument o ponašanju za predsednika.

Više informacija možete pročitzati OVDE.