Izbori 2020

BIRODI poziva REM da spreči fenomen „partijskih kamera“ u kampanji

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je od Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) da spreči fenomen "partijskih kamera", odnosno prikriveno reklamiranje izbornih lista u izbornom bloku u dnevnicima, kada učesnici na izborima, umesto saopštenja, medijima dostavljaju video materijale koji nisu medijski već izborno-propagandni sadržaj.
Ilustracija/Pixabay

U izveštaju objavljenom na svom sajtu BIRODI navodi da se time krši član 47 stav 2 Zakona o elektronskim medijima, kojim se od emitera zahteva da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Navodi se i da monitoring medija, koji BIRODI sprovodi, ukazuje da se tako na početku ove izborne kampanje ponavlja situacija koja se beleži od 2012. godine, a koja ostaje nesankcionisana, a to je da „PR službe izbornih lista dostavljaju emiterima video materijale koji nisu medijski, već izborno-propagandni sadržaj“.

BIRODI precizira da na takav način mediji umesto saopštenja dobijaju izjave sa visokim stepenom pozitivnog predstavljanja ili delove spota izbornih lista, koji se emituju u izbornim hronikama u dnevnicima emitera kao medijski sadržaj.

„Tako se dešava da umesto da novinari u medijima pitaju, zapitkuju, analiziraju programe izbornih aktera i tako drže odgovornima učesnike izborne kampanje pružajući građanima relevantne informacije na osnovu kojih će oni moći da donesu odluku da li će i za koga glasati na izborima, mediji se suprotno članu 47. stav 2 pretvaraju u sredstvo propagande, a medijski sadržaji u reklame“, navodi BIRODI u izveštaju.

BIRODI je pozvao i novinarska udruženja da javnim obraćanjima članovima ukažu na neetičnost ovakvog postupanja i kršenje Kodeksa novinara Srbije, u delu „Odgovornost novinara“, stav 7, kojim se od novinara zahteva da ne prihvataju emitovanje političke propagande.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend