Izbori 2020

CINS: REM ne objavljuje sve podatke iz monitoringa predizborne kampanje u Srbiji

REM u svojim izveštajima ne objavljuje sve podatke do kojih dolaze u monitoringu predizborne kampanje, prenosi danas CINS.

REM ne objavljuju pojavljivanje državnih funkcionera u programima televizija tokom kampanje, a u izveštajima ne pipe ni da li se o učesnicima kampanje govori pozitivno, negativno ili neutralno.

To je jedan od razloga zbog čega se iz izveštaja REM-a može steći pogrešan utisak da je opozicija na TV stanicama predstavljena jednako kao vlast, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI-a.

CINS podseća da je monitoring REM nedavno ukazao da je opozicioni Savez za Srbiju, koji bojkotuje izbore, prisutniji u medijima od vladajuće Srpske napredne stranke.

To je tako izgledalo jer je REM u monitoring uključio i kablovske televizije N1 i Novu S na koje predstavnici vlasti nisu želeli da dolaze.

Drugi razlog je to što REM prilikom monitoringa izborne trke beleži pojavljivanje stranaka i njihovih predstavnika u posebnim, predizbornim TV emisijama u kojima je vreme uglavnom podjednako podeljeno.

Ipak, CINS kaže da služba REM-a beleži i sve druge sadržaje u kojima se pojavljuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri – od informativnih do zabavnih emisija, ali se ta vremena ne računaju u izveštajima.

Tako se, na primer, u Dnevniku Radio televizije Srbije od 30. maja SNS ne pojavljuje u predizbornom programu, ali je zato javni servis Vučićevom posetom jednom gradi lištu posvetio skoro tri minuta, od čega su njegove izjave trajale dva minuta i 14 sekundi.

S druge strane, 10 drugih učesnika kampanje je u predizbornom programu predstavljeno sa ukupno tri minuta i 42 sekunde.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je rekao da ne zna zbog čega stručna služba nije predložila da svi podaci budu u izveštajima, ali ipak smatra da su podaci u nedeljnim izveštajima REM relevantni, mada nisu kompletni – između ostalog jer ne prikazuju ukupno vreme koje su na televizijama dobili svi učesnici kampanje.

Cvejić je za CINS rekao da očekuje da se svi podaci objave u završnom izveštaju, posle izbora.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), organizacije koja vrši nezavisni nadzor nad izveštavanjem televizija, smatra da su izveštaji REM-a neprecizni, jer ne odražavaju stvarno predstavljanje aktera u izbornom procesu, te mogu stvoriti pogrešnu sliku da je opozicija jednako kao vlast predstavljena na TV.

Slobodan Cvejić iz Saveta REM-a ocenjuje da je izveštaj nepotpun iz još jednog razloga:  jer se ne objavljuje da li su stranke i njihovi predstavnici predstavljeni negativno, pozitivno ili pak neutralno, do čega dolazi jer stručna služba REM-a nema ni ljudi, ni resursa.

Gavrilović smatra da izveštaji bez takvih podatka ne oslikavaju realno stanje rada medija u predizbornom procesu, a „samo merenje vremena ne znači ništa“.

„Ton (izveštaja – negativno, pozitivno ili neutralno) nam pomaže da vidimo da li mediji ostvaruju svoju funkciju u izbornom procesu, ili su sredstvo promocije, propagande i odmazde, ili su sredstvo koje pita političare, istražuje, podseća i pita u ime građana“, rekao je Gavrilović.

Po podacima BIRODI-ja, od kada su počeli pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, „ton izveštavanja“ o Vučiću se menja: „On je dalje dominantan akter, ali mu se ton ‘smanjuje’ „.

Opada trajanje priloga u kojima je predstavljen pozitivno, raste trajanje priuloga u kojima je predstavljen neutralno, ali i dalje jako malo ili nema priloga u kojima je predstavljen negativno, rekao je Gavrilović.

CINS je i ranije pisao o radu REM-a, te i o tome da je Savet REM-a ignorisao nalaze svojih stručnih službi da bi opravdao kampanju TV Pink i Studio B, a objavio je i dugo skrivani izveštaj o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine, pipe na sajtu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend