Izbori 2020

Kako da proverite da li je neko glasao umesto vas?

Zakonom je predviđen način kako da proverite da li je neko zloupotrebio to što vi niste iskoristili svoje biračko pravo, odnosno glasao umesto vas.
Boom93/M.Veljković

Potrebno je da Republičkoj izbornoj komisiji podnesete zahtev (elektronski putem sajta RIK-a, lično ili poštom; Beograd, Kralja Milana 14) za informaciju o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da ste glasali ili ne. Ne postoji poseban formular za ovu namenu; neophodno je da navedete :

  • ime i prezime
  • matični broj (JMBG)
  • opštinu/grad gde živite
  • broj biračkog mesta na kojem ste upisani u birački spisak;

i da priložite očitanu ličnu kartu ili fotokopiju lične karte.

Imate pravo i da zahtevate neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska, što će vam biti omogućeno u sedištu RIK-a; ovo rešenje nije baš praktično za građane koji žive  izvan glavnog grada.

Šta se dešava ako se ispostavi da je neko zaista glasao umesto vas? Sve što možete učiniti jeste da se obratite policiji ili tužilaštvu, odnosno da podnesete krivičnu prijavu protiv NN lica zbog falsifikovanja vašeg potpisa.

Za vaš slučaj biće nadležna policija ili tužilaštvo u mestu u kojem je krivično delo falsifikovanja počinjeno – dakle, tamo gde je vaše biračko mesto. Ako ništa drugo, to će vam omogućiti da ustanovite imate li posla s pravom, tj. funkcionalnom ili s fantomskom državom.

Zahtev za podnošenje elektronskim putem je dostupan ovde.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend