Izbori 2020

Kreće kampanja za izbor novog saziva skupštine u Požarevcu

Predsednica Narodne skupštine republike Srbije, Maja Gojković raspisala je izbore za odbornike lokalnih skupština za nedelju 26. april. Izborne radnje će početi nakon što se ova odluka objavi u službenom glasniku Republike Srbije.

Od ovog izbornog ciklusa cenzus za ulazak u lokalne parlamente spušten je na 3% osvojenih glasova. U Požarevcu će se birati 68 odbornika za novi saziv lokalnog parlamenta.  Kandidate za odbornike mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana. Izborne liste svojim potpisima mora da podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi.

Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira. To znači da za punu izbornu listu u Požarevcu potrebno je 2040 potpisa građana.

Izborna lista dostavlja se izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Uz izbornu listu izbornoj komisiji dostavlja se dokumentacija i to: Potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i jedinstveni matični broj kandidata; pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu; potvrda o prebivalištu kandidata; pismena saglasnost nosioca liste; ovlašćenje lica koja podnose izbornu listu;  uverenje o državljanstvu; potpisi birača koji su podržali određenu izbornu listu.

Prema poslednjim izmenama zakona o lokalnim izborima na izbornoj listi mora biti 40% manje zastupljenog pola. Među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po dva kandidata – pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Na poslednjim lokalnim izborima broj upisanih birača u Požarevcu iznosio je 71 161. Na tim izborima glasalo je 39485 birača odnosno 55,49%.

Podsetimo da je na tim lokalnim izborima 2016. godine pobedu odnela koalicija okupljena oko Srpske napredne strane koja je tada osvojila 17 118 glasova odnosno 44,88 posto od ukupno izašlih birača. Drugoplasirana je bila Socijalistička partija Srbije  koja je osvojila 7 944 glasova odnosno 20,84%. U gradsku skupštinu su ušli i Demokratska starnka koja je osvojila 2 878 glasova kaoi grupa građana „Iskorak“ koja je osvojila 2 077 glasova.

 Takođe su na izborima 2016 godina u lokalnu skupštinu ušle i manjinske stranke, Mladi za budućnost Požarevca, Stranka Rusa Srbije i Ruska stranka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend