Izbori 2020

Vučić: Izbori 14. ili 21. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras na televiziji Pink da su u opticaju dva datuma za izbore - 14. i 21. jun i naveo da će o tome sutra biti reči na sastanku sa predstavnicima opozicionih stranaka koji su najavili učešće na izborima.
Ilustracija / Pexels

Čim bude ukinuto vanredno stanje, Republička izborna komisija trebalo bi da donese rešenje o nastavku izbornih procesa, odnosno predizborne kampanje. Predsednik Srbije je večeras na TV Pink naveo da će vanredno stanje biti ukinuto u sredu.

On je rekao da su moguća dva datuma kada bi građani mogli da izađu na birališta.

“Ili 14. ili 21. jun. Sutra ću o tome razgovarati sa predstavnicima opozicije. Od njih zavisi”, naveo je predsednik Srbije.

„Ako oni budu hteli da dobiju još pet, šest dana da se pripreme, možemo izbore da održimo 21. juna. Što se mene tiče, možemo na izbore i 14. juna“, naglasio je Vučić.

Najavio je da će do juna biti vrlo malo angažovan u stranci koju vodi, kao i da će se ozbilnije uključiti u kampanji u junu, u samom finišu kampanje.

Komentarišući akciju „Bukom protiv diktature“, predsednik Srbije je rekao da je deo onih koji svako veče lupaju u šerpe zapravo oni koji su nezadovoljni merama tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa i time što su bili zatvoreni u domovima.

Povodom kontraakcije i paljenja baklji na krovovima zgrada, on je naveo da bakljade nije organizovala njegova stranka SNS, već neko udruženje mladih, jer on to nikada ne bi dozvolio.

„Svi koji ne poštuju policijski čas treba da odgovaraju“, poručio je Vučić.

Sastanak dela opozicije sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke, prema saznanjima Danasa, trebalo bi da počne sutra u 17 sati u Palati Srbija.

Pozvane su sve stranke koje su najavile učešće na izborima. U pozivu za sastanak nije naveden potencijalni datum izlaska na birališta.

Izvori Danasa na političkoj sceni kažu da se pojavljuje niz novih problema u organizaciji izbora, kao što je izbegavanje gužve i održavanje fizičkog odstojanja zbog virusa tokom prikupljanja potpisa, predaje liste, ali i na samom danu glasanja.

Očekuje se zato da se preduzmu posebne zdravstvene mere tokom izbornih radnji, kao i na samom danu glasanja.

Predsednik Srbije raspisao je izbore 3. marta, a po uvođenju vanrednog stanja prekinuti su svi izborni procesi. Od momenta ukidanja vanrednog stanja do dana održavanja izbora ostao je još 41 dan.

Prema sajtu RIK, dosad je predato devet lista za parlamentarne izbore: Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma, Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju, Ujedinjena demokratska Srbija, Srpska stranka Zavetnici i koalicija oko Muamera Zukorlića.

IZVOR: Nova, Danas

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend