Izbori 2022

Burna rasprava Tadića, Dačića i Brnabić na nacionalnoj televiziji

TV Pink screenshot
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić poručili su da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, dok je predsednik Sodijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio da bi građanima trebalo jasno reći da će Srbija možda biti prinuđena na takav potez.

Brnabić je u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink istakla da država čuva interese Srbije, poštuje međunarodno pravo, teritorijalni integritet zemlje, pa i svih ostalih, uključujući Ukrajinu, i da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Srbiji na svu sreću ovakve stvari ne bi mogle da se dogode, rekla je Brnabić o padu drona u centru Zagreba.

Mi smo posvećeni neutralnosti, rekla je Brnabić i ukazala da su neki predsednički kandidati, poput Zdravka Ponoša, na početku kampanje bili za članstvo u NATO, pa su posle to promenili.

Tadić je tada upitao: „Kada je Ponoš rekao da je za NATO?“.

Brnabić je potom izvadila papire Vikiliksa iz kojih je pročitala o izjašnjavanju Vuka Jeremića o članstvu u NATO.

Vlada Srbije je napravila grešku, jer se stavila na udar međunarodne zajednice i Evropske unije time što je rekla da podržava integritet Ukrajine, ali ne i da je reč o ruskoj agresiji, predočio je Tadić.

Sam je rezervisan prema sankcijama, smatra da je to i opasno, jer je i Srbija sama njima bila pogođena.

Treba voditi izbalansiranu politiku, ali građanima treba reći da postoji mogućnost, kako se rat razvija, da ćemo biti prinuđeni da uvodimo sankcije, kao što smo učinili prema Belorusiji, rekao je Tadić.

Ne znam čiji je dron, ali NATO je pokazao da je nesposoban da zaštiti vazdušni prostor zemalja kroz koje je prošao, ukazao je Tadić i ocenio da rat izgleda veoma loše.

Čini mi se da je ruski predsednik možda upao i u zamku rata, a sa druge strane NATO je provocirao prilaskom Rusiji, konstatovao je Tadić.

Dačić ocenio je da NATO ne čini nikakve napore da zaštiti Ukrajinu, koja je kolateralna šteta odnosa Zapada u Rusije.

„Oni nisu ni za dron spremni, kamoli za dom“, komentarisao je pad drona na teritoriju Hrvatske.

Bilo bi političko samoubistvo da Srbija uvodi sankcije ili ulazi u svađu sa Rusijom, rekao je Dačić i istakao da je država povukla dobar potez.

U temi koja se tiče ekonomije, Tadić je naglasio da nije bitna prosečna plata, već najčešća plata, „a ne znate da kažete kolika je“. Tadić je u emisiji od papira sa podacima o prosečnoj plati, koji je premijerka Brnabić pokazivala, napravio „aviončić, jer je sve to laž“.

Brnabić je ostakla da je prosečna plata 2012. godine bila 331 evro, dok je 2021. godine 635 evra i najavila da će 2025. godine biti 1.000 evra, pa je Tadić upitao kolika je najčešća plata koju će građani primati.

Nekada su stranci ulagali u Srbiju, jer je ovde bila jeftina radna snaga, to je bilo 2012. godine. Već 2017. godine smo videli da Srbija ide jednim potpuno drugačijim putem. Znali smo da moramo da učinimo nešto i zaista smo mi onda krenuli da dovodilo i drugačije investicije, rekla je Brnabić.

Na ovom parčetu papira od koga je bivši predsednik Srbije napravio aviončić je sudbina ljudi koji su ostali bez posla dok ste vi bili na vlasti, rekla je Brnabić. Na to je Tadić uzvratio da građani mogu da kupe manje ulja i brašna za današnju platu nego što su mogli u vreme kada je DS nosila odgovornost vlasti.

Najveći deo emisije protekao je u znaku međusobnih optuživanja Brnabić i Dačića, s jedne i Tadića s druge strane, pa je u nekoliko navrata morala da bude prekinuta vanrednim blokovima reklama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend