Društvo

Izbori za članove saveta nacionalnih manjina: Na teritoriji grada Požarevca glasanje na dva biračka mesta

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

U nedelju, 13. novembra održavaju se izbori za članove saveta nacionalnih manjina, a na teritoriji grada Požarevca glasanje će biti organizovano na dva biračka mesta, u prostorijama Mesne zajednice Radna mala u Požarevcu i Gradske opštine Kostolac.

U Požarevcu, na biračkom mestu u mesnoj zajednici Radna mala moći će da se glasa za 15 lista nacionalnih manjina, dok će se u Kostolcu glasati za 11 lista.

Među pripadnicima nacionalnih manjina u Požarevcu najbrojniji su Romi, kojih prema podacima dobijenim od lokalne samuprave, ima 699. Nakon njih najviše ima Rusa, Vlaha i Grka, a najmanje prijavljenih, tačnije po jedan su pripadnici Aškalija, Slovaka, Ukrajinaca i Čeha.

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac najviše ima prijavljenih pripadnika Romske nacionalne manjine, njih 1211, dok najmanje ima Crnogoraca, Mađara, Albanaca i Aškalija, po jedan pripadnik. Zanimljivo je da na teritoriji ove opštine ima i Egipćana, jer su se prema podacima lokalne samouprave dvoje izjasnili kao pripadnici ove nacionalne manjine.

Ovo je treći put da se održavaju ovi izbori – prvi su održani 2014, a drugi 2018. Poslednji izbori zakazani su 5. septembra za 13. novembar. Održaće se u redovnom terminu od 7 do 20 časova.

Proglašeno je 50 lista za 19 nacionalnih manjina koji se biraju neposrednim putem, a izbore sprovodi RIK koji čine birački odbori koji se sastoje od predsednika odbora sa četiri člana koji imaju svoje zamenike.

Rezultati izbora proglašavaju se 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo ili ako RIK ne ponovi glasanje. Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

Sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

One brinu o ostvarivanju kolektivnih prava manjine, u pogledu kulture, obrazovanja, informisanja, zaštite jezika i pisma.