Politika

Jeremić: Uvođenje sankcija bi moglo da dovede do članstva Prištine u UN

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi uvođenje sankcija Rusiji “verovatno moglo dovesti do stupanja samoproglašenog Kosova u UN”, a da bi ekonomske posledice bile „veoma teške“.

„Do sada nisam čuo dovoljno uverljiv argument za uvođenje sankcija Rusiji i zato mislim da je neophodno da se o tako važnom pitanju sa tako velikim posledicama razgovara otvoreno i transparentno u Skupštini Srbije“, rekao je Jeremić za RTS.

Predsednik Narodne stranke je naveo da su građani Srbije „većinom protiv uvođenja sankcija“, a da je u Skupštini potrebno govoriti o politici ne bi li Vlada Srbije, koja kao izvršna vlast donosi odluke, mogla da to uradi uz punu institucionalnu i Ustavom predviđenu podršku.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Oni koji su za uvođenje sankcija govore o nekakvim moralnim i vrednosnim razlozima. Kada je reč o moralnim razlozima, Srbija na osnovu svog iskustva i istorije i te kako odgovorno može da tvrdi da sankcije ne pogađaju one kojima su namenjene, već običan narod i Srbija bi zato principijelno trebalo da bude protiv uvođenja sankcija bilo kojoj državi“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je vrlo malo država u svetu uvelo sankcije Rusiji, osim država članica EU i nekih najbližih saveznika SAD.

„Većina sveta se opredelila da ipak stoji po strani, uključujući i neke vrlo bliske saveznike SAD, poput Izraela, a ima i članica NATO-a koje nisu uvele sankcije Rusiji, poput Turske, tako da ta stvar nije baš crno-bela“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je veoma važno da se otvoreno kaže kakve bi bile posledice neuvođenja sankcija.

„Da li nam kao državi neko preti i na koji način? Da li nam preti ekonomski ili, ne daj Bože, vojno? Da prosto razumemo koje su stvari na stolu“, naveo je Jeremić.

„Mi za sada ne znamo šta je na stolu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa nemačkim kancelarom, francuskim predsednikom i drugim državnicima. On često govori o velikim međunarodnim pritiscima, i hajde da razgovaramo otvoreno o tome koji su to pritisci i da u javnoj i transparentnoj raspravi u parlamentu i građani saznaju o čemu je reč“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će Narodna stranka u skupštini pitati predstavnike vlasti „šta se nalazi sa druge strane“.

„Važno je i da ne bude izvrtanja izbornih obećanja, odnosno da ste jedno govorili pre izbora, a drugo posle izbora. Postoje stranke i vlasti i opozicije koje su pre izbora govorile da nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, a danas čujemo neku drugu pesmu sa tih adresa. Narodna stranka je izuzetno pažljivo nastupala po tom pitanju u kampanji, jer smo bili svesni koliko je stvar komplikovana i na koji način može da se razvije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka ozbiljna i državotvorna stranka „koja dugo meri pre nego što preseče i donese odluku, a kada jednom preseče, onda drži reč“.