Politika

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije biće dosta kritičan

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u svim oblastima važnim za evropske integracije, biće „dosta kritičan“, ocenila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Očekujem da će, bez obzira na ogroman pomak koji smo napravili, posebno kada je u pitanju vladavina prava, ekonomija, izveštaj biti obojen geopolitičkim elementnima i da će biti dosta kritičan u odnosu na postavljanje Srbije vezano, pre svega, za restriktivan režim prema Ruskoj Federaciji“, rekla je Joksimović za Radio-televiziju Srbije.

Na pitanje koliko nas košta neuvođenje sankcija Rusiji, Joksimović je odgovorila da košta, ali bi nas, kako je rekla, koštalo i ukoliko se ne bi vodilo računa o tome šta građani misle.

„Mislim da je demokratija u ovom trenutku u svakoj zemlji, pre svega, ona forma koja traži da poštujete i da čujete za šta su vam građani dali legitimitet. Mislim da bi nas koštalo i da ne slušamo šta misle građani, ne mislim kao Vladu, nego kao državu. Naše crvene linije su međunarodno pravo i pregovarački okvir sa Evropskom unijom“, istakla je Joksimović.

Ona je rekla kako Srbija mora da razume da skoro sve države imaju čvrste stavove u pogledu režima sankcija i da se od nas, kao od zemlje koja je pridružena Evropskoj uniji, očekuje da se usklađujemo i da učinimo više da bi se približili onome što je trenutno zajednička spoljnobezbednosna politika.

„Mi to imamo u vidu. Ja kao ministar za evropske integracije itekako znam koliko nas to košta i koliko je to promenilo imidž koji smo imali“, rekla je Joksimović.

Ona je navela da je „činjenica da je vitalni interes Srbije članstvo u Evropskoj uniji posebno u ovim okolnostima“.

„Ostajemo na evropskom putu“, poručila je Joksimović. Komentarišući mogućnost da Srbija do kraja godine otvori neki novi klaster, Joksimović je ocenila da će i u Izveštaju o napretku Srbije biti ponovljeno da je klaster tri spreman za otvaranje.