Izbori 2022 Politika

Ko su poslanici iz okruga u novom sazivu Narodne skupštine

Foto: Youtube/printscreen
Posle ponavljanja glasanja na više biračkih mesta u Srbiji poznat je sastav novog saziva Narodne skupštine.

Poslanike u novom, trinaestom po redu sazivu Skupštine Srbije imaće ukupno 34 stranke, pokreta i udruženja, a broj poslaničkih grupa, već je izvesno, biće najveći od 1990. godine, kada je obnavljeno višestranačje u Srbiji.

Najveći broj mandata pojedinačno osvojila je Srpska napredna stranka – 95, a preostalih 25 mesta sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ podelilo je čak devet partija. Sedam mandata pripašće Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića, jedan manje imaće Partija ujedinjenih penzionera Srbije, dok će ostalih sedam stranaka sa liste SNS imati od jednog do tri mandata.

Druga partija po snazi u parlamentu biće Socijalistička partija Srbije, koja će imati 23 mandata, a sa izborne liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ u poslaničke klupe sešće i osam predstavnika Jedinstvene Srbije predvođenih Draganom Markovićem Palmom, kao i lider Zelenih Srbije Ivan Karić.

Izborna lista koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 poslaničkih mesta, od kojih je najviše pripalo Narodnoj stranci Vuka Jeremića – 12. Stranka slobode i pravde, koju predvodi Dragan Đilas, imaće 11 mandata, a Demokratska stranka deset. Pokret slobodnih građana predstavljaće troje poslanika, dok će Pokret za preokret, Sindikat Sloga i Pokret Otadžbina imati po jedan mandat.

Pokret NADA imaće ukupno 15 poslaničkih mandata – po sedam pripašće Demokratskoj stranci Srbije i Monarhistima koje predvodi Vojislav Mihailović, dok će vlasnik jednog mandata biti penzionisani general Božidar Delić, osnivač pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, koji će, kako je Delić rekao za portal N1, uskoro prerasti u političku partiju.

U novom sazivu parlamenta biće i predstavnici koalicije Moramo, koja je osvojila 13 mandata. Pokret Ne davimo Beograd imaće pet mesta u poslaničkim klupama, što je dovoljno za formiranje poslaničkog kluba, dok će njihovi koalicioni partneri iz Otvorene građanske platforme Akcija i Ekološkog ustanka imati po četiri mandata.

Deset poslaničkih mandata osvojila je koalicija Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, koju čine Srpski pokret Dveri i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije Žike Gojkovića. Dveri predvođene Boškom Obradovićem imaće šest poslaničkih mesta, dok će POKS u Skupštini Srbije predstavljati četvoro narodnih poslanika.

Jedina partija koja je samostalno preskočila izborni prag od tri odsto je Srpska stranka Zavetnici, koja će u novom parlamentarnom sazivu imati deset poslanika.

Predstavnike u Skupštini Srbije imaće i pet manjinskih stranaka, od kojih najviše Stranka vojvođanskih Mađara – pet. Tri poslanička mesta osvojila je Stranka pravde i pomirenja koju predvodi Usame Zukorlić, jedno mesto manje pripalo je Stranci demokratske akcije Sandžaka, dok su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i stranka rusinske nacionalne manjine Zajedno za Vojvodinu osvojili po jedan poslanički mandat.

 Jedini novi – stari poslanici iz Braničevskog okurga su sa liste SNS-a

U novi saziv skupštine vraćaju se dva kandidati SNS-a iz Požarevca Veroljub Arsić i Ana Miljanić.

Foto: Boom93/Arhivska fotografija

Veroljub Arsić je na listi SNS-a bio na 66. mestu, dok se Ana Miljanić nalazila na 115 poziciji. Arsić i Miljanić su bili poslanici i u prošlom sazivu parlamenta.

Još jedan kandidat za Narodnu skupštinu iz okruga naći će se u novom sazivu. Reč je o Nataša Ivanović iz Petrovca na Mlavi, koja je 83. na listi koalciije okupljene oko SNS-a. Ona je takođe bila narodni poslanik i u prošlom sazivu Narodne skupštine.

Foto: Youtube/printscreen

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend