Politika

Koji državni funkcioneri će učestvovati na Paradi ponosa u Beogradu?

FOTO:Ilustracija/Pixabay

FOTO:Ilustracija/Pixabay

U tradicionalnoj šetnji beogradskim ulicama u okviru Parade ponosa, 17. septembra u Beogradu, učestvovaće više državnih zvaničnika.

Кako piše Danas, u povorci će učestvovati premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Кako Danas saznaje od izvora bliskih vlastima, gotovo je izvesno da će premijerka i dve ministarke biti tog dana na ulici sa svima onima koji se zalažu za LGBT+ prava, a postoji mogućnost da im se pridruži još neko od ministara.
Iz ovakve postavke, može se posredno zaključiti da nova Vlada Srbije neće biti formirana ni do polovine septembra.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da sigurno neće otvoriti manifestaciju „Europrajd“ i da neće podići zastavu ispred Skupštine grada, nakon što su ga organizatori tog događaja pozvali, ali je najavio da će otvoriti manifestaciju „Dan porodice“, koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom grada.

„Da li sam ja sad najsrećniji na tu temu, to sad nije ni važno. Ono što je bitno je da pokažemo da smo mi grad otvoren za sve ljude, nadam se da će da protekne u najboljem redu i da ispunimo našu dužnost i obaveze kao domaćini tog događaja“, rekao je Šapić.

Naglasio je da je to velika manifestacija, jer je Beograd domaćin celoj Evropi, ali da će se tom temom više baviti njegova zamenica Vesna Vidović, koja učestvuje u sastancima organizacije.

Кako je kazao, za njega lično postoje mnoge druge manifestacije koje će otvoriti i najavio da će kandidovati manifestaciju „Dan porodice“, koja se obeležava 15. maja i čiji će grad biti pokrovitelj.

„Danas“ podseća da predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tokom svoje desetogodišnje vladavine nije nijednom bio u povorci Parade ponosa u Beogradu, uprkos činjenici da je na čelo Vlade Srbije postavio Anu Brnabić koja se javno deklarisala kao pripadnica gej populacije.

Međutim, uprkos takvoj seksualnoj orijentaciji predsednice Vlade, prema tvrdnjama aktivista, gotovo da ništa nije urađeno na poboljšanju prava pripadnika LGBT+ populacije. Štaviše, premijerka je za sebe pribavila prava koja su nedostupna ostalima jer sa svojom partnerkom ima dete.

Podsetimo, Ustav Srbije eksplicitno definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, a LGBT+ građanska partnerstva nisu zvanično priznata. Istopolnim parovima je zabranjeno da usvajaju decu, iako samci imaju pravo na usvajanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju.