Politika

Koliko je para dato za izbore: SNS trošio skoro kao svi drugi zajedno

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošila je gotovo isti iznos novca koliko 12 koalicija i šest predsedničkih kandidata zajedno. Kada se podvuče crta, naprednjaci su za prethodni izborni ciklus izdvojili oko 8,7 miliona evra, dok su ostale stranke i pokreti koji su učestvovali u izbornoj trci ukupno potrošili oko 8,9 miliona evra, piše portal Nova.rs..

Bez ijednog novčanog priloga, samo zahvaljujući novcu koji dobijaju iz budžeta i delimično iz sopstvenih sredstava, naprednjaci su na prethodnim aprilskih izborima pokazali svoju finansijsku nadmoć. SNS je nastavila da troši milione u izbornim kampanjama i to na kraju pretočila u rezultat koji se vidi i na Andrićevom vencu i u Skupštini Srbije.

Iz finansijskih izveštaja vidi se da je na dva glavna fronta – za predsedničke i parlamentarne izbore SNS izdvojio oko 8,7 miliona evra. Iako se radi o ogromnoj sumi novca za srpske prilike, što pokazuju i izdvajanja ostalih učesnika izbora, naprednjaci su u prethodnoj kampanji glavne karte bacili na predsedničku kampanju Aleksandra Vučića.

Za Vučića 6 miliona, za SNS 2,7 miliona evra

SNS je u kampanju za parlamentarne izbore uložila ukupno 321.429.227 dinara ili oko 2.7 miliona evra, što je i više nego dvostruko manje novca u odnosu na troškove predsedničke kampanje Aleksandra Vučića. Sa druge strane, za Vučićev politički marketing izdvojeno je čak 704.713.686 dinara ili oko šest miliona evra.

Možda i ključna razlika je u troškovima TV oglašavanja, što je inače najvažnija stavka svake iole ozbiljne kampanje. Finansijski izveštaji pokazuju da je oko 3,9 miliona evra Vučić izdvojio za emitovanje televizijskih spotova, dok je SNS u okviru kampanje za parlamentarne izbore u iste svrhe potrošio “svega” 1,3 miliona evra, odnosno tri puta manje novca.

Više na LINKU.