Politika

Koliko je para dato za izbore: SNS trošio skoro kao svi drugi zajedno

Foto: Boom93/M. Veljković
Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošila je gotovo isti iznos novca koliko 12 koalicija i šest predsedničkih kandidata zajedno. Kada se podvuče crta, naprednjaci su za prethodni izborni ciklus izdvojili oko 8,7 miliona evra, dok su ostale stranke i pokreti koji su učestvovali u izbornoj trci ukupno potrošili oko 8,9 miliona evra, piše portal Nova.rs..

Bez ijednog novčanog priloga, samo zahvaljujući novcu koji dobijaju iz budžeta i delimično iz sopstvenih sredstava, naprednjaci su na prethodnim aprilskih izborima pokazali svoju finansijsku nadmoć. SNS je nastavila da troši milione u izbornim kampanjama i to na kraju pretočila u rezultat koji se vidi i na Andrićevom vencu i u Skupštini Srbije.

Iz finansijskih izveštaja vidi se da je na dva glavna fronta – za predsedničke i parlamentarne izbore SNS izdvojio oko 8,7 miliona evra. Iako se radi o ogromnoj sumi novca za srpske prilike, što pokazuju i izdvajanja ostalih učesnika izbora, naprednjaci su u prethodnoj kampanji glavne karte bacili na predsedničku kampanju Aleksandra Vučića.

Za Vučića 6 miliona, za SNS 2,7 miliona evra

SNS je u kampanju za parlamentarne izbore uložila ukupno 321.429.227 dinara ili oko 2.7 miliona evra, što je i više nego dvostruko manje novca u odnosu na troškove predsedničke kampanje Aleksandra Vučića. Sa druge strane, za Vučićev politički marketing izdvojeno je čak 704.713.686 dinara ili oko šest miliona evra.

Možda i ključna razlika je u troškovima TV oglašavanja, što je inače najvažnija stavka svake iole ozbiljne kampanje. Finansijski izveštaji pokazuju da je oko 3,9 miliona evra Vučić izdvojio za emitovanje televizijskih spotova, dok je SNS u okviru kampanje za parlamentarne izbore u iste svrhe potrošio “svega” 1,3 miliona evra, odnosno tri puta manje novca.

Više na LINKU.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend