Politika

Lavrov pred dolazak u Beograd: Sa Vučićem o temama bitnim za srpske prijatelje

FOTO: Youtube screenshot/DW News

FOTO: Youtube screenshot/DW News

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje.

Lavrov je rekao da je Vučić pre nekoliko dana razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o gasu i da su postigli principijelan dogovor koji bi trebalo da bude koncipiran u okviru odgovarajućih kompanija.

On je napomenuo da je o Kosovu i Metohiji već rekao ruski stav, ali i da su zainteresovani da čuju ocene Vučića i drugih srpskih političara o nastaloj situaciji, kao i da će veoma zanimljivo biti čuti kako ocenjuju posredničku ulogu EU.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Naravno, mnogo je važno da razumemo procene srpskog rukovodstva i njegove planove delatnosti za naredni period“, rekao je Lavrov.

Kada je reč o odnosu Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije, koji se nastavljaju i koji moraju da se temelje na Rezoluciji 1244, Lavrov je rekao da je ruski predsednik više puta i na sastanku sa Vučićem i u svojim javnim nastupima naglasio da Rusija apsolutno podržava stav Srbije i da će podržati onu odluku koja će biti prihvatljiva za srpski narod.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije juče je najavljeno da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 6. i 7. juna posetiti Srbiju.