Politika

Lavrov stiže u Srbiju 6. juna, ko je protiv njegove posete, a ko za?

FOTO: Youtube screenshot/DW News

FOTO: Youtube screenshot/DW News

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovaće u dvodnevnu posetu Srbiji 6. i 7. juna, potvrdila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, Lavrov će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i drugim visokim državnim zvaničnicima piše 021.

„Lavrov će 6. i 7. juna posetiti Srbiju. U planu je da se sastane sa predsednikom, ministrom inostranih poslova, predsednikom Narodne skupštine i srpskim patrijarhom“, kazala je Zaharova na brifingu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Dodala je i da je u planu da teme razgovora sa srpskim zvaničnicima budu politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije, kao i druga aktuelna pitanja međunarodne politike.

Ko je protiv posete Lavrova, a ko je za?

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zahtevao je danas od vlasti u Srbiji da uskrate gostoprimstvo i otkažu najavljenu posetu Larova Beogradu.

„Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinovog režima, koja je postala glavna pretnja evropskom i svetskom miru. Pored toga ova poseta bi veoma otežala političku poziciju Srbije. Srbija nema ni interesa ni kapaciteta da se ponovo nađe izolovana u društvu otpadničkih zemalja i režima“, naveo je Kostreš.

Ocenio je da je jasna namera režima u Kremlju da ovom posetom Lavrova izoluje Srbiju i veže je za sebe, čime bi „došlo do stezanja omče oko vrata naše zemlje“.

Podsetio je da je Lavrov proglašen za nepoželjnu osobu u gotovo svim državama Evrope i regiona i dodao da je jasno da, ako Srbija želi da nastavi put evropskih integracija, mora uskladiti spoljnu politiku sa zemljama Evropske unije.

Reagovalo je i Udruženje „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, koje je najoštrije osudilo najavljenu posetu ministra spoljnih poslova države „koja već stotinu dana na tlu Evrope seje smrt, razaranja i strah“.

„Potpuno je jasno da poseta visokog državnog zvaničnika Rusije u ovom trenutku, u jeku agresije na Ukrajinu, ima za jedini cilj da ucenama i pretnjama obezbedi podršku Srbije za njen osvajački ratni pohod na jednu slobodnu i nezavisnu državu, članicu Ujedinjenih nacija. Pozivamo predsednika Republike Srbije i državne organe da uskrate gostoprimstvo promoteru laži režima Vladimira Putina i glasnogovorniku ratnih zločina i genocida u Ukrajini“, navelo je ovo udruženje.

Ono je istakla da će prijem visokog zvaničnika Ruske Federacije u zvaničnu bilateralnu posetu u ovom trenutku označiti jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini, svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u Generalnoj skupštini UN za Rezoluciju o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Ranije je otkazivanje posete Lavrova tražio i Pokret slobodnih građana.

„Neprihvatljivo je da tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu, jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Evropi, pored Belorusije, u kojima se ruski zvaničnici ugošćavaju sa počastima“, naveo je PSG.

Pokret je dodao da, imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iznesen stav o neprihvatljivosti njegovog vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički protivrečne poruke prema međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvesnost kod građana Srbije.

„Planirana poseta ne može ni na koji način da pozitivno utiče na položaj Srbije, naprotiv, ukoliko se ona realizuje pozicija naše države će biti dodatno zakomplikovana i teža nego do sada. Iz tog razloga jedini razuman potez bio bi otkazivanje ove posete sve do okončanja ratnih dejstava u Ukrajini ili makar do započianjanja zvaničnih mirovnih pregovora“, stoji u saopštenju.

Iz Pokreta kažu da da Srbija treba da doprinosi stvaranju uslova za obustavu rata i pronalaženje mirnog rešenja aktuelnog sukoba, dok Lavrovljeva poseta u ovakvim okolnostima „ne doprinosi tom cilju, a sasvim izvesno šteti Srbiji i njenim građanima“.

Norbert Cvijanov, v.d. predsednika Nove stranke, rekao je ranije za list Danas da ne vidi nijedan razlog da Lavrov dođe u Srbiju, s ozbirom da je pod sankcijama gotovo svih zemalja zapadnog sveta. Sve što je trebalo da bude urađeno sa Rusijom dogovoreno je telefonskim pozivom, kaže on, osvrćući se na razgovor Vučića i Putina od 30. maja, posle kog je predsednik Srbije objavio da je postignut povoljan dogovor o nastavku isporuke ruskog gasa.

„Jedini benefit Lavrovljeve posete bio bi ako bi sa sobom poveo 4.036 ruskih agenata, koliko su spominjali da ih ovde ima, aktivisti antiratnih protesta na skupu podrške Ukrajini 29. maja“, dodaje Cvijanov.

S druge strane, predsednik dela Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović ocenio je kao „štetne po državu“ proteste pojedinih opozicionih stranaka zbog najavljene posete Srbiji ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

„Srbija ne treba da se svrstava ni na čiju stranu u konfliktu Rusije i Ukrajine, već mora isključivo da se vodi sopstvenim interesima. Sergej Lavrov je visoki zvaničnik Rusije, države od koje zavisi eneregetska stabilnost naše zemlje, tako da je krajnje neodgovorno i štetno po državu pokazivati mu da nije dobrodošao“, naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, osim zbog povoljnih uslova za nabavku energenata, Rusija je „značajan partner Srbije i po pitanjima očuvanja Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Mlađan Đorđević, predsednik Pokreta Oslobođenje, kaže da ga lično kao rusofila svaka poseta nekog ruskog zvaničnika raduje, ali da je od toga bitnije kakve će poruke Srbiji i pre svega Vučiću Sergej Lavrov doneti. Ipak, skup podrške neće praviti.

Dodaje da prema informacijama koje ima u Kremlju su svesni pozicije u kojoj se nalazi Srbija i da zato neće vršiti nikakav pritisak, ali da su spremni da odgovore na svaki neprijateljski akt – ukidanje letova, nacionalizaciju NIS-a ili uvođenje sankcija. Rusija je svesna da je srpski narod uz nju i neće biti spremna da toleriše rukovodstvo države koje ide protiv volje naroda, dodaje predsednik Oslobođenja.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je Danas da će njena stranka dati podršku očuvanju srpsko-ruskih odnosa koji su njih prioritet u spoljnoj politici. Licemerno je, smatra, u pitanje dovoditi posetu Lavrova, a ne postavljati pitanje kada se sa Putinom dogovara cena gasa.

„Ako smo imali posetu Viole fon Kramon ne vidim razlog da ne ukažemo gostoprimstvo ruskom šefu diplomatije. Lavrov nikada ovde nije dolazio sa ultimatumima, već kao partner poštujući naš teritorijalni integritet i suverenitet i kao jedna vrst potvrde da će Rusija principijelno čuvati i zastupati naše strateške interese pred međunarodnom zajednicu. Ako hoćemo prijatelje, ne može selektivno biti prijatelji“, navela je predsednica Zavetnika.

Podsetimo da je Vučić juče rekao da situacija oko posete Sergeja Lavrova Srbiji komplikuje.