Politika

Mini Šengen od danas Open Balkan – potpis stavili Skoplje, Tirana i Beograd

N1 screenshot
Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime - Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Od 2023. godine, kako je dogovoreno – biće ukinute granične kontrole između Srbije. Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i dva memoranduma i jedan sporazum o saradnji.

To su: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

„Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da je novost da „pokušamo da u narednih godinu ili dve najkasnije napravimo da kroz naše tri suverene nezavisne zemlje možemo da prolazimo bez granica i da možemo jedini drugima da pomažemo ne samo u vreme velikih katastrofa, kao i da kamioni koji prevoze robu ne moraju da budu zaustavljani na granici – da ih niko ništa ne pita“.

Zaev i Rama pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi „Open Balkan“, predhodnog naziva „Mini-Šengen“, jer je reč o prilici za jačanje saradnje, ekonomije i slobode kretanja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend