Politika

Ministri EU: Srbija napredovala, ali mora još poraditi da se otvore klasteri

foto/ ilustracija/ EU pixabay

foto/ ilustracija/ EU pixabay

Na zasedanju šefova diplomatija Evropske unije sinoć je ocenjeno da je Srbija ostvarila napredak, ali i da još ostaje da uradi dodatne korake, poput reforme ustava, da bi mogla očekivati otvaranje nekog klastera u pregovorima o članstvu s EU u decembru, stavio je do znanja slovenački državni sekretar za spoljne poslove Gašper Dovžan.

Dovžan je to rekao po završetku sastanka ministara inostranih poslova EU „od kojih su zaista mnogi istakli da postoji napredak kad je reč o Srbiji i dali povoljne ocene“, kako je objasnio.

Ali takođe je, po njegovim rečima, naglašeno da Srbija mora učiniti dodatne korake, kao što su recimo ustavne promene.

Šefovi diplomatija EU su istakli da je Unija opredeljena za proširivanje, preneli su novinarima Dovžan i evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders koji je istakao da je u tom pogledu bio „veoma jasan pozitivan stav Evropske komisije“, koji je ministrima podrobno izložio evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji.

Na pitanje novinara da li je u raspravi ministara Bugarska možda odustala od protivljenja otvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom, Dovžan je odgovorio da postoji nada da bi se to bilateralno pitanje moglo rešiti između Skoplja i Sofije.

Dovžan je predočio da je tu u pitanju „kredibilnost EU i samog procesa proširivanja“.

Dovžan i Rejnders su rekli da su mnogi ministri podržali otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom.