Politika

Nova energetska politika prioritet nove Vlade Srbije

Boom93

Boom93

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je da „rad u svim oblastima mora da se nastavi kako bi Srbija dalje jačala, pobeđivala i da bi kvalitet života nastavio da se poboljšava, uprkos svim problemima, izazovima i nedaćama sa kojima se naša zemlja suočava“.

Ona je, u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, na posebnoj sednici na čijem je dnevnom redu izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, istakla da „nikoga neće čuditi što će apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biti energetika, odnosno, nova energetska politika Srbije“, preneo je sajt Vlade.

Završavamo izgradnju bloka B3 termoelektrane Кostolac B, što znači dodatnih 350 MW za naš energetski sistem. Završavamo izgradnju gasne interkonekcije do Bugarske koji će nam obezbediti alternativnu rutu za dotok gasa i spojiti nas sa terminalima za tečni prirodni gas u Grčkoj. Nastavljamo sa izgradnjom hidroelektrane Buk–Bijela u BiH, zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske, što će za naš elektroenergetski sistem značiti dodatni kapacitet do 115 MW.

Moraćemo da krenemo u izgradnju revirzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, kako bismo obezbedili balansiranje za nekoliko hiljada megavata iz obnovljivih izvora energije u budućnosti, kao i da radimo i na izgradnji naftovoda, kako bismo i tu diversifikovali izvor i rute snabdevanja, navela je Brnabić.

Sve u svemu, u novu energetsku politiku Republike Srbije uložićemo oko 12 mlrd EUR u narednim godinama u okviru razvojnog plana Srbija 2025 – navela je mandatarka.

Više informacija možete pročitati OVDE.