Društvo

Nova: Istraga o pranju novca u kampanji SNS nosi oznaku „strogo poverljivo“

FOTO: Boom93 arhiva

FOTO: Boom93 arhiva

Tužilaštvo je na predmet u postupku koji se već pet godina vodi protiv SNS-a, zbog sumnje u pranje novca i nelegalno finansiranje izborne kampanje, stavilo oznaku „strogo poverljivo“.

Kako piše Nova.rs, za isto se, po prijavi tadašnje Agencije za borbu protiv korupcije, sumnjiče i Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije.

Nakon kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac. Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Baner Boom93 Android aplikacija

Godinama je taj slučaj, kako su govorili, bio u „fazi provere“ i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću „vadilo“ i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahteve da prikupi dodatne dokaze.

„Nova“ je pre nekoliko dana zatražila od Višeg javnog tužilaštva da odgovori na pitanja šta je urađeno u ovom slučaju, u kojoj je fazi postupak i koliko je urgencija upućeno MUP-u.

„U pitanju je predmet koji nosi oznaku ‘strogo poverljivo’ i za sada ne može ništa da se iznosi u javnost“, odgovoreno im je iz Tužilaštva.

Rodoljub Šabić, bivši poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kaže za „Novu“ da se onaj ko je donosio procenu o proglašavanju informacija o postupku u tom slučaju tajnim grubo  ogrešio o zakon.

„Da bi neka informacija bila klasifikovana kao strogo poverljiva, to znači da bi njeno odavanje dovelo do štete po interese Republike Srbije. I to ne bilo kakve štete, nego teške štete. Meni se čini da u konkretnom slučaju jednostavno nije moguće ni pretpostaviti, a kamoli prepoznati razlog da može doći do teške štete po interese Srbije odavanjem informacije šta je tužilaštvo uradilo u ovom slučaju starom više godina“, navodi Šabić.

On dodaje da je ovo samo još jedna potvrda hronične netransparentnosti tužilaštva, na koju je svojevremeno kao poverenik više puta ukazivao.

Detaljnije možete pročitati OVDE.