Politika

Nova Vlada: Ko ide na konsultacije sa Vučićem, a ko ne?

N1 screenshot

N1 screenshot

<div class="storyLead mb-3 mt-1">Većina stranaka koje su prešle cenzus na aprilskim izborima odazvaće se pozivu predsednika SNS i države Aleksandra Vučića i učestvovaće u konstultacijama o novoj vladi Srbije, koje počinju od četvrtka.</div> <div class="storyImage"></div>

Iz Demokratske stranke i političke organizacije “Zajedno” i Ne davimo Beograd, međutim, poručuju da konsultacije imaju smisla u demokratskim državama, ali da “u našoj autokratiji predstavljaju samo najobičniju farsu”.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i budući šef poslaničkog kluba u parlamentu Srbije, kaže za Danas da DS neće ići na te razgovore kod Vučića.

“Ne vidim nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti. Tačno je, konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije”, objašnjava Lutovac.

I dok je Lutovac, čiji je DS bio deo izborne liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, protiv odlaska na konsultacije, dotle ostale dve stranke, Narodna i SSP, koje su bile deo te koalicije najavljuju ipak odlazak kod Vučića.

“Koliko smo razumeli na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu”, objašnjava Marinika Tepić, potpredsednica i šefica poslaničkog kluba SSP za Danas.

Ona podseća i da je na kraju krajeva ustavna obaveza predsednika države da pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje Vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus.

Više informacija možete pročitati OVDE.