Politika

Objavljeni detalji francusko-nemačkog predloga za Kosovo – ima devet tačaka

FOTO: Ilustracija/Pixabay
Sajt Euraktiv objavio je tekst u kome otkriva sadržaj francusko-nemačkog predloga za novi okvir dijaloga između Kosova i Srbije.

Euraktiv, koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, objavio je da se u predlogu predviđa normalizacija odnosa dve strane, „nepovredivost sada i u budućnosti granice između njih“ i puna obavezanost na „uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta“.

Euraktiv prenosi devet članova predloga, među kojima i onaj koja predviđa da će „Кosovo i Srbija razmeniti stalne misije“ koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade.

Euraktiv ocenjuje da se predlog fokusira na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u EU, pre nego na, kako navodi taj briselski portal, priznavanje i čvrste rokove, kao i da je „najkritičniji element razmena stalnih misija, sličnih ambasadama, ali na nižem nivou“.

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2.

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

Član 4.

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Član 5.

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8.

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. One se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9.

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Dačić: Ovakav predlog nije prihvatljiv

Od septembra kruže glasine da su nedavno imenovani izaslanici za region iz Pariza i Berlina izradili novi okvir, što ukazuje na novu volju da se uhvate u koštac sa jednim od ključnih pitanja u regionu. Zvaničnici u Beogradu i Prištini potvrdili su postojanje nemačko-francuskog predloga za sporazum o konačnom statusu Кosova, ali se nisu složili oko toga šta dokument zapravo kaže.

Srbija bi prema tom planu, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da dopusti ulazak Кosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije, u zamenu za brže evropske integracije.

S druge strane, mediji na Кosovu pisali su da predlog za sad ne predviđa da Srbija prizna Кosovo, ali da predviđa da njegovu nezavisnost prizna preostalih pet članica EU koje to nisu uradile.

Iako ovaj plan već neko vreme kruži u javnosti, u posebnom fokusu našao se proteklih dana, presvashodno nakon što je u Berlinu održan sastanak u okviru Berlinskog procesa na kom su učestvovali i nemački kancelar Olaf Šolc, zvaničnici EU, kao i lideri regiona Zapadnog Balkana, a na kom je pitanje Кosova bilo možda i najvažnija tema. Odjeknula je izjava predsednice EК Ursule fon der Lajen koja je rekla da francusko-nemački predlog postaje deo dijaloga, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da se nada odgovoru Beograda i Prištine koji će biti iskorak.

Za Srbiju, međutim, ovakav predlog nije prihvatljiv, jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Кosova već gotova stvar, rekao je ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Predlog je, kako je istakao, razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Tu se polazi od stava da je nezavisnost Кosova već gotova stvar, ali mi to ne prihvatamo. Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali ‘za’. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Кosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Кosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško“, rekao je Dačić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend