Politika

Obraćanje javnosti najavljeno, pa odloženo, Vučić kaže – biće 8. oktobra

FOTO: Boom9o3/ S.Lisac

FOTO: Boom9o3/ S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se 8. oktobra obratiti javnosti po mnogim važnim političkim pitanjima.

Kako je rekao u Inđiji, u petak u Srbiju dolaze evroparlamentarci i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, on u subotu putuje u Bugarsku gde će razgovarati s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a potom će u ponedeljak u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom oko migrantske politike.

Vučić je dodao da će 4. i 5. oktobra videti šta će da se zbiva u Savetu Evrope i da li će zaista pokrenuti proceduru za prijem Kosova u članstvo, da će 6. oktobra u Pragu učestvovati na velikom samitu tzv. evropske političke zajednice 41 zemlje, a da će 7. oktobra otvoriti jednu veliku fabriku i nakon toga se obratiti javnosti.

On je dodao da ga „baš zanima“ kako će pokrenuti proceduru za prijem Kosova u Savetu Evrope nakon odluke o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji posle referenduma.

Ponovio je da Srbija neće priznati te referendume, da štiti svoj integritet i da je za Srbiju najpametnije da poštuje tuđi teritorijalni integritet, jer nikakvu poziciju više ne bi imala.

Kako je rekao, očekuje da će posle svih tih sastanaka moći nešto više da kaže građanima Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je Srbija do sada 210 dana izdržala sa stabilnom politikom, a da je pritisak na rukovodstvo u Srbiji ogroman.

On je ocenio da se jedan tehnički dokument može iskoristiti za teške napade u medijima, a da to govori da je nervoza sve veća, da će biti angažovane sve grupe za pritisak i medija i stranaka.

Na pitanje od koga dolaze pritisci, Vučić je rekao da su svi razumeli sve i da on govori dokle može, a da ne naškodi zemlji.

„Mi moramo da gledamo šta su naši interesi, a o tome ću 8. da govorim više“, rekao je Vučić.