Politika

Odbornici danas odlučuju o upravljanju otpadom i novom direktoru JP „Toplifikacija“

Foto: Boom93/ M.V.

Foto: Boom93/ M.V.

Danas se održava Skupština Grada Požarevca, a odbornici će raspravljati o nekoliko tačaka.

Odbornici će danas razmatrati izveštaje o poslovanju javnih preduzeća i ustanova u prvom kvartalu ove godine, a razmatraće i predlog odluke o donošenju Lokalnog plana upravljanja otpadom Grada Požarevca.

Za prvi kvartal 2023. godine, odnosno od 1. januara do 31. marta, u Informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač grad Požarevac navodi se da su tri od pet preduzeća poslovala sa dobitkom.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac je na kraju prvog kvartala 2023. godine ostvarilo neto dobitak u iznosu od 4,9 miliona dinara, stanje gotovine i gotovinskih ekvivalenata je dodatno povećano sa 115 miliona na 144 miliona dinara, a kratkoročne obaveze preduzeća su takođe umanjene u odnosu na kraj 2022. godine.

,,Postupajući po nalogu izvršne vlasti grada Požarevca od 8. novembra 2022. godine mogu se videti poboljšanja u poslovanju preduzeća. Međutim, stanje u JKP „Vodovod i kanalizacija” nije još uvek u potpunosti stabilno, te je potrebno da preduzeće nastavi da posluje u skladu sa predloženim smernicama”, navodi se u izveštaju o kom će odbornici raspravljati u ponedeljak.

Pored ovog preduzeća, Javno preduzeće „Toplifikacija“ Požarevac je takođe sa pozitivnim finansijskim rezultatom i visokim nivoom gotovine završilo prvi kvartal ove godine, sa ostvarenim neto dobitkom u iznosu od 36.737.000 dinara.

U posmatranom vremenskom periodu preduzeće „Parking servis“ je poslovalo sa poslovnim dobitkom od 499.000 dinara.

Prvi kvartal ove godine sa gubitkom završila su dva javna preduzeća.

JKP „Komunalne službe“ Požarevac je u ovom periodu ostvarilo neto gubitak u iznosu od 12,2 miliona dinara.

Neto gubitak Javnog preduzeća ,,Ljubičevo”  za prva tri meseca je 1.796.000 dinara. Kako se u izveštaju navodi, poslovanje ovog preduzeća u prethodnom periodu obavljeno je po planu i programu, tako da je i sa ovim gubitkom, preduzeće ostvarilo rezultat očekivan za ovaj period godine.

Na dnevnom redu su predlog programa o izmenama i dopunama Programa lokalnog ekonomskog razvoja Požarevca za period od 2021. do 2023. godine, kao i predlog odluke o uslovima i načinu njegove realizacije.

Odbornici će razmatrati i predlog izmene i dopune cenovnika usluga JKP „Parking servis“ Požarevac.

Na dnevnom redu naći će se i predlog rešenja o razrešenju dikrektora JP „Toplifikacija“ i imenovanju novog vršioca dužnosti na ovu funkciju.