Politika

Oglasila se požarevačka udruženja i političke stranke povodom odlaganja grejne sezone

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Povodom odlaganje grejne sezone u Požarevcu saopštenjima su se oglasila požarevačka udruženja i političke stranke.

Udruženja Jasno i glasno i Sova u svom saopštenju prosleđeniom medijima smatraju da je distributer toplotne energije u Požarevcu nezakonito odložio početak grejne sezone, mogući su: reklamacija, raskid ugovora i ostavljanje dopunskog roka, kao i tužbe za naknadu štete.

Kako se dalje u saopštenju navodi, Grad Požarevac je na osnovu Zakona o energetici doneo svoju lokalnu Odluku o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (Službeni glasnik Grada Požarevca broj 4/2009), pa je prema Zakonu o energetici ona u potpunosti i jedino relevantna da reguliše opšte uslove snabdevanja ovom uslugom na svojoj teritoriji, uključujući i trajanje grejne sezone ukoliko zakon nije drugačije predvideo (a u slučaju početka grejne sezone nije to učinio).

„Prema članu 55 distributer je dužan da kupcu isporuči toplotnu energiju u toku grejne sezone, koja počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, obaveza je da se obezbedi isporuka toplotne energije ako je u prethodna dva dana temperatura izmerena u 21 čas iznosila 12 stepeni ili manje, kao i da se prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuju isti vremenski uslovi i u narednim danima.

Iz ovoga proizilazi da je JP „Toplifikacija“ prekršilo član 55 i član 57 ove Odluke, budući da iz nje nedvosmisleno proizilazi obaveza da grejna sezona počinje 15.oktobra svake godine nezavisno od vremenskih prilika tog i narednih dana, sve do 15. aprila naredne godine, kao i obaveza da se takozvane „tople probe“ obave u periodu od 1. do 10. oktobra, što takođe nije učinjeno. Na ovaj način je istovremeno došlo do nezakonitog postupanja, ali i do kršenja ugovornih obaveza prema kupcima, što ima svoje pravne posledice.

Na ovaj način su se stekli uslovi i za korigovanje i umanjenje računa za toplotnu energiju, srazmerno konkretnim prilikama, raskid ugovora ili ostavljanje dopunskog roka da se energija isporuči, a moguće je i podnošenje tužbi radi naknade štete“, navodi se između ostalog u saopštenju ova dva Udruženja.

Gradski odbora “Dosta je bilo”, kao i Gradski odbora Stranke slobode i pravde upozoravaju na kršenje člana 55 Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom u kome se navodi da je distributer dužan da kupcu isporuči toplotnu energiju u toku grejne sezone, koja počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

U saopštenju Gradskog odbora “Dosta je bilo”, koje potpisuje predsednica Tatijana Stojadinović, pored toga što je prekršen član 55, navodi se da “ još jedna nelogičnost leži u činjenici da u situaciji kada građanima nije uključeno daljinsko grejanje oni su usled hladnoće prinuđeni da uključe  uređaje za grejanje koji troše električnu energiju”.

“Za proizvodnju jednog kilovata električne energije je potrebno otprilike tri puta više uglja u odnosu na proizvodnju jednog kilovata toplotne energije. Dakle, ušteda ne postoji. Ne postoji razumno objašnjenje za ovakav tip „uštede“. Ukoliko je u pitanju solidarnost sa građanima koji se greju na sopstveno grejanje, moglo je to i drugačije da se pokaže. Građanima svakako nije lakše kada se smrzavaju svi zajedno, jer posledice će u ovom slučaju biti skuplje.  Računi za struju veći, potrošnja električne energije viša, lečenje prehlada i potencijalna epidemija zagušiće naš ionako prenapregnut zdravstveni sistem”, stoji između ostalog u saopštenju požarevačkog DJB koji poziva rukovodstvo JP “Toplifikacija” u Požarevcu da se urazumi i prekine nelegitimno i nelegalno kršenje ugovornih obaveza sa građanima.

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, između ostalih kritika, pitaju gradonačelnika ko je odlučio da bez odluke Skupštine grada odloži početak grejne sezone, ko je na taj način odgovoran za kršenje Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i šta će tim povodom učiniti.

Pored toga upitali su i do kada će ovo protivpravno odlaganje da traje, odnosno kada građani mogu očekivati redovno snabdevanje toplotnom energijom, kako će građanima biti nadoknađena šteta za plaćenu a neizvršenu uslugu, kao i zbog čega već tri godine nije raspisan javni konkurs za izbor direktora JP “Toplifikacija” i kada će to učiniti.