Politika

Opozicija tražila od RTS-a proporcionalnu zastupljenost u informativnim emisijama

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Deo opozicionih parlamentarnih stranaka koje tehnički organizuju proteste „Srbija protiv nasilja”, danas je od Radio-televizije Srbije (RTS) tražio da u informativnim emisijama tog javnog servisa budu proporcionalno zastupljene sve opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Zahtev su danas na pisarnici RTS-a predali poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa.

Te stranke su navele da je nužno da zastupljenost ne bude manja od 20 odsto u Jutarnjem programu, Prvom dnevniku, Beogradskoj hronici, emisiji OKO, Drugom dnevniku, emisiji Takovska 10 i svim drugim sadržajima koji su informativnog i društveno-političkog karaktera.

Tražili su da ta primena počne odmah, nevezano za predizbornu kampanju, jer bi se, ako to bude tokom te kampanje, zastuplljeost koju traže, svela na 45 dana pre dana izbora.

Po njihovim rečima, model proporcinalnog predstavljanja stranaka na javnim servisa postoji u mnogim zemljama EU, poput Nemačke.

Taj deo opozicije je tražio i pokretanje nove debatne emisije u večernjem terminu na prvom programu RTS-a, u skladu sa nalazima OEBS/ODIHR, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i mogućnost da te stranke pored grupnog, dobiju pozive u informativne emisije i samostalno, bez nužnog prisustva predstavnika „režimskih stranaka”.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je novinarima ispred RTS-a da tim zahtevima žele da „upozore” generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića da prestane da krši Zakon o javnom informisanju i da predstavnicima opozicije „da vreme koje im pripada” u informativnom programu Javnog servisa.

„Zašto Srbija ne zna da se u ovom trenutku vrši kriminal i nasilje nad svakim građaninom koji ima prava da se čuje njegov glas na javnom servisu i da se čuju moje kolege za koje je glasalo skoro milion ljudi?”, pitao je Jovanović.

On je generalnom direktoru RTS-a poručio da „dolazi vreme odgovornosti”, kada će svako ko je kršio zakon morati da odgovara.

Jovanović je najavio da će naredna okupljanja biti isključivo ispred RTS-a, sve dok se ne omogući sprovođenje Zakona o javnom informisanju.

„Hoćemo da imamo onoliko vremena koliko nam pripada u Skupštini Srbije”, rekao je Jovanović.

Upitan koliko je puta opozicija dolazila ispred RTS-a sa sličnim zahtevima, Jovanović je kazao da je ovo danas „poslednji”.

„Ovo je poslednji put, od sad više nećemo ništa zahtevati. Nećemo ništa tražiti, nego ćemo se prosto izboriti, zna se kako i na koji način. Lepo, kao 5. oktobra”, kazao je Jovanović.

Poslanica grupe Pravac Evropa Marinika Tepić (SSP) je ocenila da RTS nije javni servis građana Srbije, već „servis režima” i „informativni bunker režima”, navodeći da pored svih urednika koji rade na RTS, „vrhovni urednik je na Andrićevom vencu” – predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tepić je rekla da opozicija ima pravo da komentariše program RTS-a i da ne prihvata tvrdnje da se na taj način mešaju u uređivačku politiku.

Rekla je da strake čiji su predstavnici danas biili isšred RTS-a predstavljaju najmanje 20 odsto građana Srbije, što „znači da najmanje toliko vremena u programu mora proporcionalno da bude obezbeđeno za naše predstavnike i to je jedan od ključnih zahteva”.

Tepić je pitala „koga se plaše” urednici ključnih informativnih emisija RTS-a i ocenila da su svi oni u „udruženom poduhvatu cenzure” koji plaćaju svi građani Srbije.

„Ako urednici ne budu oslobodili RTS od cenzure vrhovnog urednika sa Andrićevog venca, oslobodiće je građani”, upozorila je Tepić.

Poslanik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je kazao da opozicija ne traži „ništa što ne pripada svim građanima Srbije i svima onima koji se bave politikom u bilo kojoj uređenoj evropskoj državi”.

„Tražimo ona prava koja pripadaju po zakonu svim građanima, koja su dužni javni servisi i javni servis Srbije da im obezbedi – to je istinito informisanje i profesionalni odnos. Toga u ovoj kući nažalost nema”, rekao je Zelenović.

Ocenio je da je situacija u RTS-u „gora nego 90-ih” i pitao šta kažu rukovodstvo i zaposleni u toj medijskoj kući na to što „stotine hiljada građana smatraju rukovodstvo RTS-a odgovornim za nasilje u društvu”.

„Možda se RTS-u ne sviđa ova opozicija, ali nema druge opozicije. I ta opozicija traži ono što traže i građani: smenjivanje rukovodstva RTS-a i raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Valjda to zaslužuje da se čuje na RTS-u”, kazao je Zelenović.