Politika

Parlament usvojio Izveštaj o pregovorima s Prištinom, za glasalo 154, protiv 23

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su većinom glasova izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu od septembra 2022. do polovine januara 2023. Od 186 prisutnih poslanika, za Vladin izveštaj je glasalo 153, protiv 23, a nije glasalo devet poslanika.

Poslanici Skupštine Srbije su dva dana raspravljali na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, a na dnevnom redu je bio Vladin izveštaj o pregovorima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da zbog neuvođenja sankcija Rusiji država plaća visoku cenu u međunarodnim odnosima, ali da on nema nameru da tu odluku za sada menja. Vučić nastavio da se razračunava s opozicijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak, predstavljajući Izveštaj, rekao da je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti. Jučerašnju raspravu pratili su oštri verbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dela opozicije.

Predsednik juče izneo ceo francusko-nemački plan za Kosovo. Umesto toga, on je rekao da će govoriti o najlošijim tačkama tog sporazuma. Rekao je i da postoje neke dobre tačke, ali da nam „šargarepu“ niko ne garantuje.