Politika

Partija radikalne Levice Požarevac: Osuđujemo neodgovornu i bahatu politiku države koja isključuje decu iz većinske populacije

Odbor Partije radikalne levice u Požarevcu oglasio se saopštenjem u vezi sa obaveštenjem za roditelje da deca čiji jedan od roditelja ​nije u radnom odnosu ​od 4. novembra ne mogu dovoditi decu u predškolsku ustanovu zbog pandemije Covid-19. Saopšetenje prenosimo u celosti.

Dana 30. oktobra dok se otvarao Tržni centar „Galerija“ u Beogradu, kako javljaju pojedini mediji “najveći na Balkanu” – a poznato je i da su tržni centri među najvećim izvorima zaraze – predškolska ustanova Ljubica Vrebalov u Požarevcu je izdala obaveštenje za roditelje da deca čiji jedan od roditelja ​nije u radnom odnosu ​od 4. novembra ne mogu dovoditi decu u predškolsku ustanovu zbog pandemije Covid-19.

Obaveštenje je dato poslednjeg radnog dana u nedelji, čime je roditeljima ostavljeno samo 2 dana da skupe potrebnu dokumentaciju. Podsetimo, ​Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Instrukcijom predškolskim ustanovama sa preporukama Ministarstva zdravlja u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem upisane dece u vreme trajanja epidemije COVID-19 od 5. maja, dalo smernice i preporuke u vezi sa postupanjem i organizacijom rada predškolskih ustanova u okviru novog režima mera u vreme trajanja epidemije COVID-19.

Instrukcijom je određeno da je prijem deteta u predškolsku ustanovu moguć samo uz potvrdu od strane poslodavaca ​koja dokazuje da poslove moraju da obavljaju u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca. Tako su prilikom upisa dece u predškolske ustanove je trajao od aprila do avgusta meseca ove godine, pri čemu su roditelji ​morali da prilože, pored dokaza o zdravstvenim pregledima, i dokaze da su oba roditelja u radnom odnosu, kao jedan od uslova za upis dece u vrtić​.

U PRL kažu da tekst i tumačenje ovog Uputstva su blatantan primer diskriminišuće logike i vrhunac licemerja neoliberalnih vlasti da potpuno isključe iz podrške decu iz velikog broja radničkih porodica, gde su roditelji u prekarnom radu, od kojeg veliki broj žena na kojima je često sav teret brige o domaćinstvu. Najteže su pogođene samohrane majke u nesigurnom radu ​kojima država ne samo da ne pomaže, već ih ovakvim merama dalje gura u nesigurnost i siromaštvo. Veliki broj roditelja je ostao bez posla usled krize zbog Covid-19 pandemije, što ih stavlja u još teži položaj – onemogućava im se da pronađu drugi posao, uskraćuje im se pravo na rad i čitave porodice se teraju u još veće siromaštvo. Mnogo roditelja je prinuđeno da radi na crno, da obavlja razne poslove a da nisu prijavljeni, kako bi prehranili svoju porodicu. O njima niko ne brine i ne mari, već im se jasno govori da ne mogu ni na 4 sata dnevno ostaviti dete u predškolsku ustanovu, kako bi imali bilo kakav prihod koji bi prehranio porodicu, platili vodu, struju, i podmirili osnovne svakodnevne troškove.

Dodatno, roditeljima koji rade od kuće, koji podrazumeva konstantno prisustvo i brigu roditelja nad detetom ovakvim merama se obesmišljava i dodatno otežava. Ni jedno dete ne sme biti izuzeto iz mera i usluga predškolskih ustanova! Onemogućavanje nezaposlenima, radnicima/cama na crno i prekarnim radnicima (agencijski radnici, oni na povremenim i privremenim poslovima ili ugovorima o delu, oni kojima poslodavac nije u zemlji…) da decu upišu u vrtiće, a u ovom slučaju i ako su u međuvremenu ostali bez posla od trenutka upisa, stvara začarani krug u kome oni zbog stalne brige o deci nisu u mogućnosti da nađu posao i stvara naročito nepovoljne okolnosti za zapošljavanje žena, na koje tradicionalno pada najveći teret brige.

Iz Partije radikalne Levice osuđuju neodgovornu i bahatu politiku države koja isključuje decu iz većinske populacije u nesigurnom radu da pohađa predškolsko uništavajući detinjstva i praveći klasne razlike koje određuju decu u najmlađem dobu. Politiku koja roditeljima koji pošteno žive od svog rada, ali kao i većina, jedva “krpe kraj s krajem” i tlačeni su od poslodavaca koji im ne daju standardne ugovore, kao i majkama, stubovima većine porodica koje ovako nešto najteže pogađa.

PRL se zalaze za jednaku dostupnost vrtića i predškolskih programa za svu decu i pozivamo sve roditelje pogođene ovakvim merama da nam se pridruže u borbi za javno i svima dostupno vaspitanje, obrazovanje i brigu o porodici i detetu, navodi se u saopštenju Partije radikalne levice.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend